Manresa es va bolcar a la crida solidària del Gran Recapte i ha aconseguit gairebé igualar la xifra d´aliments de l´any passat. A les 10 de la nit de dissabte, s´havien recomptat 30.000 quilos d´aliments i encara faltaven les caixes de dos supermercats. L´any passat se´n van aconseguir 33.500 en els diferents establiments comercials de la capital del Bages que van participar en la iniciativa. «Un cop tinguem totes les caixes al magatzem esperem que la xifra sigui bastant similar», comentava Aureli Quintos, un dels voluntaris encarregats de coordinar la logística del Gran Recapte a Manresa.

L´antiga fàbrica de la Pirelli és el magatzem del Banc dels Aliments, l´ens organitzador juntament amb la Fundació Rosa Oriol. Dissabte a la nit, aquest emplaçament es va convertir en el centre d´operacions del Gran Recapte a Manresa i és on arribaven totes les caixes carrgades d´aliments que van recollir els 250 voluntaris que al llarg de divendres i dissabte es van distribuir en els 19 supermercats que han participat aques any en la iniciativa solidària. En tota la comarca del Bages s´hi van sumar un total de 37 establiments, una xifra molt similar a la de l´any passat.

El delegat a Manresa del Banc dels Aliments, Jaume Torras, s´anava desplaçant dissabte, durant tota la tarda, als diferents establiments comercials de la ciutat que aquest any han participat en el Gran Recapte i es mostrava satisfets pel bon ritme en què s´omplien les caixes d´aliments. «Durant l´estona que ha plogut més, els supermercats s´han buidat bastant, però cal remarcar que la immensa majoria de clients que compraven donaven algun aliment», assenyalava.

El responsable manresà del Banc dels Aliments també destacava que en la present edició del Gran Recapte «han participat més adolescents que en anteriors ocasions perquè diferents centres educatius de secundària de la ciutat s´han sumat a la iniciativa solidària, sobretot divendres». De fet, alumnes fins i tot va repetir dissabte per iniciativa pròpia engrescats per l´onada de solidaritat del dia anterior. És el cas de Josep Navarro, de 14 anys, que viu a prop d´una de les gran cadenes que s´han sumat a la iniciativa i va demanar als responsables poder-hi participar l´endemà, i s´hi va estar tot el dia. Berta Vendrell, de 13 anys, i Pol Marcos, de 12, tampoc paraven d´omplir caixes i deien que s´havien inscrit com a voluntaris «perquè és important ajudar els que més ho necessiten».

Al costat dels més joves també hi havia veterans que han participat en totes les edicions del Gran Recapte, com Antònia Villalonga, de 64 anys, que hi participava «il·lusionada per la satisfacció que provoca el fet de veure que tanta gent col·labora per fer una societat una mica més justa».

A Catalunya: més 4.000 tones

Els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya estimen, amb les dades recollides fins a les set de la tarda d´ahir, que la vuitena edició del Gran Recapte ha assolit una xifra d'aliments recaptats similar a la de l´any passat, quan se'n van recollir 4.642 tones. La responsable de la campanya del Gran Recapte, Sabine Hindersin, va assegurar que la «sensació és molt bona». Els Bancs dels Aliments del país van «agraït als més de 26 mil voluntaris mobilitzats arreu del territori i als milers de donants la seva ajuda per a fer possible el Gran Recapte» .

El Banc dels aliments ha destacat en un comunicat que «un any més el Gran Recapte ha estat el fruit del treball conjunt de la ciutadania, de les persones que han fet les donacions, dels mitjans de comunicació que ajuden a fer-ne difusió, de les empreses col·laboradores que aporten els recursos i de les entitats d'ajuda social que faciliten la distribució dels aliments». Aquest primer balanç que s'ha fet a les set de la tarda d'aquest dissabte recull les dades de Girona, Tarragona, Lleida, dels delegats comarcals de Barcelona i dels aliments rebuts als diferents magatzems.