L'Ajuntament de Manresa va presentar el 2007 com una de les grans apostes del següent pressupost la urbanització del polígon del Pont Nou. En el ple municipal de dijous, el regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy (ERC), va informar d'una «petita fase d'obres» en un espai pròxim al camí vell de Rajadell. L'exregidor d'Urbanisme Joaquim Garcia va concretar que seria de 50.000 euros. El pressupost global per urbanitzar el sector és de gairebé 16 milions d'euros.

L'ambiciós projecte del govern tripartit va quedar bloquejat per l'esclat de la crisi econòmica i el desacord de propietaris del sector amb la forma de repartir la milionària inversió necessària, que ha d'anar molt majoritàriament a càrrec dels particulars.

El nou polígon havia de dotar la ciutat de180.000 metres quadrats de sòl industrial a l'entrada oest de Manresa, a prop del cementiri.

Els paràmetres inicials eren de 320.000 m2 de superfície, 124.000 destinats a espais públics, dels quals 54.000 per a zones verdes. Les obres havien de començar el setembre del 2008 amb una durada prevista d'1 any i mig.

Sentències contràries

El regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, va explicar que el pla urbanístic aprovat va provocar la disconformitat de propietaris del sector, que van portar el tema als tribunals i han aconseguit sentències favorables que han obligat a introduir modificacions.

Aloy ha afirmat que l'Ajuntament té sobre la taula «sentències judicials fermes». Aquests pronunciaments deixen clar que l'Ajuntament no pot carregar sobre els propietaris privats les despeses de l'avinguda central sinó que les ha d'assumir la mateixa administració.

A més, un propietari es va excloure del pla urbanístic i, entre una cosa i l'altra, ha estat necessari modificar les quotes que s'havien fixat.

Aloy va afirmar que s'havien aprofitat les modificacions «per introduir una petita fase d'obres. Un dels propietaris proper al camí vell de Rajadell té interès a desenvolupar la seva parcel·la». Aloy va afegir que «és evident que en l'actual situació no es pot tirar endavant de forma unitària» la urbanització pendent des de fa gairebé una dècada, però sí que va considerar «interessant que després de 10 anys de tenir un pla parcial bloquejat, encara que sigui en una petita primera fase, es pugui començar a activar».

El socialista Joaquim Garcia, exregidor d'Urbanisme en l'època del tripartit, va voler aclarir que el que es portava a aprovació era el resultat de l'obligació de l'Ajuntament de «donar compliment a una sentència judicial» mitjançant una modificació d'àmbit per una exclusió i una adequació del projecte d'urbanització.

Va aclarir que el que s'executaria ara seria una inversió de 50.000 euros i va advertir que podia quedar descontextualitzada, però va admetre que la ciutat es va configurant a còpia d'aprofitar les oportunitats que sorgeixen.