El claustre de l'antic col·legi de Sant Ignasi, l'actual edifici del Museu Comarcal, ha quedat com nou. S'han completat les obres de restauració que s'hi han dut a terme per convertir-lo en la ròtula dels diferents serveis que hi ha a l'edifici i perquè es converteixi en un espai públic més de la ciutat. El projecte de recuperació ha costat gairebé 350.000 euros.

No és l'única tranformació que ha experimentat l'edifici amb les obres que s'hi estan duent a terme des de l'estiu. Sí que és la més visible exteriorment quan s'entra al pati del museu. També s'ha enllestit el gruix més important dels treballs al que ha de ser l'espai de recepció, d'informació i d'acollida de pelegrins del Camí Ignasià, i una sala polivalent que hi ha just al costat.

El mateix passa amb l'estructura que ha de formar la nova entrada a l'edifici, que serà per on abans hi havia la Sala Ciutat. Aquesta última part, però, queda pendent d'un ajut que s'ha demanat a la Unió Europea.

En el projecte d'intervenció a l'edifici del museu, el claustre és una peça clau, ja que s'ha de convertir en una nova plaça pública que servirà per accedir a a cadascun dels usos de l'edifici. Per una banda hi ha el Museu Comarcal de Manresa, l'Arxiu Històric de la ciutat, i ara els nous serveis, com l'esmentat centre d'acollida dels pelegrins. El claustre farà de distribuïdor cap a tots aquests punts.

Durant les obres s'han restituït les parts degradades de la cornisa de pedra dels arcs del claustre, s'han netejat i consolidat els pilars, on hi havia crosta, fongs i brutícia, i s'ha millorat el revestiment del sostre. Alguns elements s'han repicat per deixar a la vista l'estructura original, com les voltes de pedra. Les parts que no s'han pogut recuperar s'han refet de nou.

Els darrers treballs que s'han dut a terme a les façanes interiors han estat la millora del conjunt de fusteries de les finestres i balcons que donen al pati del museu. S'han col·locat vidres i persianes nous.

Sala d'acollida

La sala d'acollida dels pelegrins, que dóna al cantó del carrer Viladordis, és on hi havia fins ara el lapidari del museu, amb peces que es van salvar dels enderrocs de les esglésies del Carme i de Sant Pere Màrtir durant la guerra civil. Abans de les obres es van traslladar a uns locals municipals de la Reforma. Ara hi domina el color blanc. Hi ha dues cambres.

Una serà la sala d'acollida i l'altra, un espai polivalent que pot tenir diferents usos i que també s'ha pensat per a activitats relacionades amb el projecte Manresa 2022. Totes dues són iguals. Al mig hi ha un passadís amb unes grades i la porta que dóna al carrer Viladordis. L'entrada principal, però, serà pel claustre.

La recuperació d'aquesta part de l'edifici permetrà al museu disposar d'una nova sala d'exposicions just a sobre de la d'acollida i la polivalent. El cost d'aquestes obres ha pujat a 456.000 euros.

La nova entrada, aquest any

A l'ala oest, la del sector de Sant Ignasi, ja s'hi ha col·locat la rampa d'accés de la nova entrada a l'edifici, que serà per on hi havia l'edifici de la Sala Ciutat, al solar on hi havia l'antiga església de Sant Ignasi que va ser enderrocada durant la guerra civil.

Durant aquesta fase també es dignificarà la façana que ha quedat al descobert després de l'ater-rament de la Sala Ciutat.

Aquest últim paquet d'obres s'han de dur a terme al llarg d'aquest any amb un cost de mig milió d'euros. Per fer aquesta dar-rera fase del projecte s'han demanat fons a la Unió Europea.

En conjunt les inversions a l'antic col·legi de Sant Ignasi estan pressupostades en 1,3 milions d'euros. Les obres van començar el juliol passat amb els treballs a l'ala sud o a l'ala oest. Posteriorment s'ha fet la restauració del claustre i dels elements de fusteria del museu.

Aquesta intervenció forma part del projecte Manresa 2022, quan se celebraran els 500 anys de l'estada de sant Ignasi a Manresa. Forma part d'un projecte per reurbanitzar tot l'entorn de la plaça de Sant Ignasi, la Via de Sant Ignasi i la Baixada dels Drets. En aquest darrer cas per suavitzar el pendent que hi ha. D'aquí fins a l'any vinent aquest conjunt d'actuacions han de suposar una inversió global de 3,6 milions en tot aquest sector. També inclou un ascensor públic al carrer Santa Llúcia que connecti amb la plaça Major per salvar el desnivell que hi ha entre les Escodines i el Barri Antic. És previst que n'hi hagi un altre per unir els carrers Remei de Dalt i Remei de Baix.