Dilluns al capvespre coincidiran dues activitats destacades de la Festa de la Llum. Es tracta de l’Encesa de la Nova Llum que tindrà com a eix central la plaça de Sant Domènec i els seu entorn, i el festival artístic efímer Jardins de la Llum. Els dos es retroalimenten, asseguren els organitzadors.

Òmnium organitza per cinquè any consecutiu l’Encesa de la Nova Llum. Dilluns a partir de 2/4 de 8 del vespre s’encendran 30.000 espelmes al Centre Històric amb la col·laboració de voluntaris i una dotzena d’entitats.

La novetat d’enguany serà la reproducció de la rossassa que hi havia a l’església Sant Pere Màrtir, enderrocada a la Guerra Civil, al mig de Sant Domènec. L’obra és de Mabel Nieto, que «d’aquesta manera vull retre homenatge al culte que hi havia en aquest espai», ha explicat a la presentació de l’acte. Segons Nieto, ha de ser una proposta simple perquè pugui ser atractiva des del terra i també des de l’aire.

Amb l’Encesa de la Nova Llum també s’il·luminarà l’edifici de la Buresa i l’antiga seu de la Caixa, a la confluència del carrer Guimerà amb la Muralla de Sant Domènec. En aquests casos el projecte d’il·luminació és de l’especialista Bruno Pérez. Aquest divendres al matí estudiants de l’institut Guillem Catà ja han treballat en la instal·lació de punts de llum a la Buresa.

Per altra part Jardins de Llum proposarà també dilluns 21 manifestacions artístiques a diferents punts del Barri Antic que aporten «un punt de vista contemporani i artístic de la Festa de la Llum», segons Anna Roca, de la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central. S’utilitzen les noves tecnologies, projeccions i il·luminacions.

L’activitat es durà a terme de les 7 de la tarda a les 10 del vespre. Hi ha quatre projectes d’artistes convidats, cinc de projectes seleccionats en una convocatòria i diverses estructures participatives que donen continuïtat a l’itinerari de Jardins de Llum. Enguany s’hi ha afegit l’exposició de Foto Art Manresa «Els colors de la nit» que es pot veure a la Plana de l’Om.