Manresa ha estrenat el premi Sèquia per reconèixer persones i institucions que amb la seva emprenedoria són un reflex de l'esperit que va impulsar la construcció de la Sèquia al segle XIV, i només començar «ha deixat el llistó molt alt». Així ho constataven dissabte els artífexs del premi, la FUB i Aigües de Manresa, en l'acte d'entrega que es va fer davant d'un centenar de persones al Museu de la Tècnica. En la categoria individual i a títol pòstum, es va guardonar Pere Garcia, que entre altres coses havia presidit l'Associació Misteriosa Llum; i en la categoria d'institucions, empreses o col·lectius, es va reconèixer la tasca de la cooperativa MengemBages.

«L'actitud proactiva i emprenedora» ha estat l'element comú que ha portat el jurat a distingir la trajectòria vital de Pere Garcia, que va morir de forma sobtada el novembre passat, i el recorregut empresarial de MengemBages, que va néixer el desembre del 2011. Dos exemples «de coresponsabilitat que reflecteixen el que va succeir al segle XIV» amb la construcció de la Sèquia, apuntava el director general de la FUB, Valentí Martínez.

La primera de recollir el guardó va ser Alba Rojas, com a gerent de MengemBages. Entre altres aspectes, el jurat va recalcar «el compromís transformador amb la ciutat i el territori» de la cooperativa, els hàbits «sostenibles i saludables» que fomenta, i el seu treball al costat dels productors locals. Unes dinàmiques que Rojas també va destacar en el seu discurs d'agraïment. Va assegurar que «treballem pensant en el territori», i va animar Manresa a convertir-se en «capital del producte local, perquè té un ampli teixit productiu, gent que vol donar a conèixer el producte que s'hi fa, i gent disposada a consumir-lo».

Després va ser el torn de Gal·la Garcia i la seva mare, Dolors Casarramona, que van recollir el guardó a títol pòstum de Pere Garcia. Una persona «brillant, enginyosa, capaç, transparent, vital, optimista i resolutiva». Són alguns dels nombrosos adjectius que el jurat en va voler destacar i que va prendre de base per fer-lo mereixedor del premi, «que li hauria fet una il·lusió immensa, perquè allò que va distingir per sobre de tot el meu pare és el seu manresanisme actiu», apuntava Gal·la Garcia. Responsable de comunicació de Caixa Manresa durant 20 anys, Pere Garcia va estar vinculat a nombroses entitats. «Per a ell no hi havia impossibles, perquè sempre estava disposat a intentar coses noves i, sobretot, a encomanar il·lusió pels projectes de ciutat. És un orgull que els mateixos valors que ell va promoure ara l'hagin dut a guanyar el premi».

Al seu torn, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, es va mostrar satisfet «per l'encert amb els dos premiats». De MengemBages en va destacar el fet «d'haver prestigiat el producte local», i va reivindicar «l'esperit i l'entusiasme» de Pere Garcia, del qual «tots ens hauríem de contagiar».

Junyent, i també Martínez i Josep Alabern, com a gerent d'Aigües de Manresa, confien que el premi Sèquia tindrà continuïtat.