El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa acabarà diferent de com va començar. El proper 30 de març, en un ple extraordinari a les 7 de la tarda, se'n farà l'aprovació provisional al ple municipal i, mentre que en la de l'avanç de pla i la inicial, CDC, que governava en solitari, va tenir el suport de la CUP i del PP -en la segona votació-, i el PSC es va abstenir, en la votació del dia 30, el PP no hi serà, el PSC podria votar-hi a favor i ERC, que es va abstenir en les dues votacions, forma part del govern.

Aquest dimecres a la tarda es va celebrar la darrera de les 22 comissions de seguiment del POUM que s'han celebrat des del juny del 2012, quan es va iniciar el procés de redacció del pla. Acabada la comissió, l'equip de govern i els grups a l'oposició PSC, Ciutadans i el regidor no adscrit Miquel Davins van fer una roda de premsa, no per informar del sentit del seu vot, sinó per anunciar que el procés s'havia tancat i avançat per al proper dia 30 el ple extraordinari per aprovar-lo. Malgrat que, en el cas dels grups a l'oposició, van manifestar que encara han de decidir la direcció del seu vot, la compareixença conjunta va fer augurar més consens que discrepàncies vers el document final. Felip González, president del Grup Municipal del PSC, va recalcar en més d'unas ocasió que era un document millor que els anteriors.

La CUP va declinar assistir-hi i Democràcia Municipal, també. En aquest darrer cas, l'explicació donada pel regidor Marc Aloy va ser que el seu regidor, Ton Sierra, fa quatre dies que ha pres el càrrec i, per tant, no ha pogut seguir el tema POUM, si bé aquest dimecres va ser a la darrera comissió. Quant a la CUP, va emetre un comunicat en el qual va valorar «positivament el procés del POUM, tot i algunes mancances» que no va especificar, i va anunciar que decidirà el seu vot en una assemblea oberta que convocarà properament. El gener passat, la candidatura va alertar l'equip de govern que podria no donar suport al document urbanístic pels canvis que s'hi havien introduït en alguns temes.

«Fracàs de govern»

L'alcalde Junyent va afirmar, taxatiu, que no aconseguir una aprovació més àmplia que la que garantiran els vots de CDC, ara PDeCAT, i ERC seria «un fracàs de govern». Havent escoltat el que van dir tots els presents es fa difícil pensar que pugui passar. Una gran part de les intervencions van ser d'agraïment dels uns als altres. Tant als regidors més directament implicats, Marc Aloy i Jordi Serracanta i, en l'anterior govern, Ramon Bacardit, com a l'equip redactor, representat en l'acte de valoració d'aquest dimecres. I també als diferents grups municipals i regidors del consistori que hi han pres part aquests anys. L'alcalde va apuntar que si es fa un ple extraordinari és perquè el tema és prou important per dedicar-li.

Junyent va dir que el document ja està «madur» per portar-lo a la darrera aprovació que farà el ple. El regidor Serracanta va parlar d'un «repte de ciutat» que no era fàcil i va afegir que «la feina s'ha fet ben feta». González, que va expressar la seva perplexitat per l'absència de la CUP, va sentenciar que «el pla que s'aprovarà el 30 de març segur que és millor que el que vam ratificar el març del 2015». Ho va argumentar perquè inclou al·legacions i aportacions de la comissió d'Urbanisme i dels partits, entre d'altres. Va aprofitar per reconèixer la tasca del seu company de partit Quim Garcia i de l'equip tècnic de Territori de l'Ajuntament, «que en l'inici d'aquest procés, fa cinc anys, no ho va tenir fàcil», i va esmentar Ricard Torres, David Closes, Àngels Mas i Maria Àngels Clotet.

Miguel Cerezo, de Ciutadans, i Miquel Davins, regidor no adscrit, es van afegir als agraïments.