125 anys més tard, el Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa tornarà a viure una sessió solemne. L'acte institucional d'obertura de la commemoració del 125è aniversari de les Bases de Manresa ja té confirmada la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; i es preveu que els propers dies arribi la confirmació d'altres representants del teixit polític i cívic del país.

El 25 de març de 1892, també al Saló de Sessions, es va obrir l’assemblea de la Unió Catalanista que, dos dies després, el 27 de març, proclamaria les històriques "Bases per a la Constitució regional catalana", conegudes com les "Bases de Manresa".

L'acte solemne al Saló de Sessions serà el tret de sortida a un programa d'activitats que s'està acabant d'elaborar, i que es perllongaran fins el març del 2018. Aquestes activitats es distribuiran en quatre àmbits: institucional, acadèmic, divulgatiu i ciutadà.

-Institucional: a banda de l'acte instiucional d'obertura a Manresa, es preveu un acte de cloenda a Barcelona, el març de 2018.

-Acadèmic: s'està treballant per fer actes acadèmics a Manresa que tinguin una projecció de país, així com jornades, seminaris o conferències a Barcelona, en col·laboració amb el CCCB i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). També es preveu publicar una miscel·lània que reculli documents històrics sobre la Manresa de 1892 i les ponències dels experts que participin en la commemoració del 125è aniversari.

-Divulgatiu: es prepara una gran exposició sobre les Bases de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, que s'estrenaria a Manresa i posteriorment s'exhibiria a la capital catalans, a la seu d'aquest organisme provincial. A més a més, hi haurà altres exposicions en diferents espais de la nostra ciutat sobre aspectes relacionats amb les Bases i la seva època. Igualment, es faran visites guiades al Saló de Sessions i a la casa consistorial, així com a altres edificis del patrimoni manresà vinculats a aquella efemèride.

-Ciutadà: es preveu la celebració de diferents actuacions de caracter més popular. Per això s'ha contactat amb entitats de la ciutat que puguin estar interessades a adherir-se a la commemoració, i ja s'estan concretant algunes activitats amb l'Orfeó Manresà, el CECB, els Amics de la Seu i la DO Pla de Bages.

Per dur a terme aquest programa commemoratiu, l’Ajuntament ha nomenat dos comissaris de la celebració -Francesc Comas i Jordi Rodó- i també s'han consituït una Comissió Impulsora i una Comissió Cívica, formades per persones d’àmbits diversos que representin institucions, entitats i sectors de la ciutat i del país que treballaran conjuntament en aquesta tasca.

Justament aquest dimarts al vespre va tenir lloc una nova reunió de la Comissió Cívica, que va avançar en els detalls de la programació.

S'ha de recordar que la Generalitat ha inclòs els 125 anys de les Bases de Manresa entre les commemoracions oficials del 2017, i és per aquest motiu que se li vol donar el màxim de relleu i projecció.