Són dos quarts d’onze del matí i els barrufets treuen el cap per la Plana de l’Om mentre una legió de rèpliques de Batman i els clons del Capità Amèrica arriben des del Born poc abans que els Marsupilamis cridin «Houba!, Houba!» tot pujant per Alfons XII. Herois, superherois i altres espècies del planeta còmic van omplint el nucli antic de Manresa i, de cop i volta, petits escamots d’entrades de cinema amb cames i braços -i paperines de crispetes lligades al cap- fan la seva aportació a la insòlita escena. No és un diumenge qualsevol: benvinguts al Carnestoltes infantil.

Dos milers i mig de persones de totes les edats van formar aquest diumenge la llarga rua de la festa de la disfressa, que ja ha assolit 39 edicions a la capital bagenca. Dos agents motoritzats de la Policia Local van obrir amb puntualitat la desfilada a les 11.30 h i els participants van exhibir bon humor i ganes de marxa fins a la cloenda de la plaça de les Oques amb Pep Callau de mestre de cerimònies. Però per gaudir d’un parell d’hores en un matí de mitjan març, es va fer necessari un treball que va començar setmanes abans de la gran cita en la majoria de centres educatius de la ciutat.

«Uns quants han quedat a l’escola i la resta hem anat venint pel nostre compte per trobar-nos aquí», explicaven Susanna Majó i Dania Canisales tot lluint la singular disfressa de tiquet de cinema i esperant la resta de companys i companyes. «Som un centenar», apuntaven, la majoria nens i nenes de P3 a sisè de primària. Tot i que no especificaven si el vestuari incorporava el 21 % d’IVA, la proposta feia el seu efecte i esdevenia una de les més originals de la jornada.

El món del còmic va ser el lema escollit per al Carnestoltes que organitzen Imagina’t, l’Ajuntament i les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de les escoles de Manresa. En total, disset col·lectius van fer que la inscripció total de progenitors i infants s’elevés a les 2.420 persones, i cadascun dels grups va acudir a la convocatòria amb una disfressa treballada que, en el cas de l’escola l’Espill, va homenatjar el simpàtic personatge creat el 1952 per André Franquin, el Marsupilami.

«Nosaltres no tenim AMPA, però sí una comissió de festes», comentava Mireia Font, de l’Espill: «vam pensar diverses figures de còmic i ens vam decidir pel Marsupilami, tot i que els nens d’avui en dia no saben gaire qui és». Per arribar al Carnestoltes en condicions, «l’escola va obrir portes un parell o tres de caps de setmana per anar a pintar, cosir...». Un treball que va donar com a fruit unes aconseguides pells grogues amb piquets negres i llargues cues per a cadascun dels integrants de la comparsa.

El grup més concorregut va tenyir l’itinerari del color negre de la capa de Batman i Catwoman. L’escola La Sèquia va presentar fins a tres centenars i mig d’inscrits, que completaven l’attrezzo amb onomatopeies -«boom!», «poof!,» «baam!»- dins de núvols de vinyeta clavades en pals.

La meitat de les comparses, a més, portaven la seva pròpia carrossa, com la de l’escola Bages, els membres de la qual anaven vestits amb els colors vius de les historietes de còmic. Ells, com la resta de participants, tenien sacs plens de confeti proporcionats per l’organització i cada nen i cada nena s’aprovisionava amb una bosseta per regar el recorregut. Quan les bandes d’animació musical van engegar els motors, la festa ja no va tenir aturador. Moltes hores de preparació quedaven aleshores enrere i començava l’hora de la disbauxa.

Disset entitats per a la gran festa

Les disset entitats que van omplir de color la festa, fins a totalitzar prop de dos milers i mig d'inscrits, van ser: AMPA CEIP Bages: Els colors del còmic; AMPA Escola Oms i de Prat: Els Barrufets de l´Oms; AMPA CEIP La Font: Superherois de còmic; AMPA CEIP La Flama: Heroïnes i herois de la Flama; Escola Espill: El niu dels Marsupilamis; AMPA FEDAC Manresa: Els súper còmic art FEDAC; AMPA CEIP Sant Ignasi: Batnasi; AMPA CEIP Puigberenguer: El cinema còmic del Puigberenguer; AMPA CEIP La Sèquia: Batmen i Catwomen; AMPA Escola Vedruna: Superherois Batmen i companyia; AMPA CEIP Valldaura: El món del còmic; AMPA Escola Joviat: Batmen i Robins; AMPA Escola Ave Maria: Ave mòbil: Batman i Batwoman; AMPA CEIP Ítaca: Superherois i superheroïnes de l´Escola Ítaca i els seus amics; AMPA Les Bases : Els ratpenats de les Bases; AMPA Escola La Salle: Avengers: Els Capità Amèrica; i Famílies i Llars del Pla Educatiu d´Entorn: El món del còmic.