La Fundació Althaia de Manresa va batre el 2016 el rècord de donacions d´òrgans i còrnies. L´any passat hi va haver 7 donants d´òrgans pels 5 del 2015. L´increment més notable, però, es va donar en donacions de còrnia. De 26 es va passar a 78, el triple. Catalunya va ser el 2016 el primer país del món en nombre de trasplantaments per milió d´habitants i també un dels primers en nombre de donacions.

L´Hospital de Sant Joan de Déu d´Althaia ha estat el quart hospital de Catalunya en donació de còrnia, només darrere de l´Hospital Clínic, l´Hospital de la Vall d´Hebron i el de Sant Pau, tots tres a Barcelona.

Per al cap clínic de la unitat de medicina interna i coordinador del grup de trasplantaments d´Althaia, Josep Maria Alcoverro, aquests resultats són fruit de tota la feina de coordinació del grup que s´ha fet els darrers anys a la fundació manresana. «Les xifres poden ser molt o poc espectaculars, però darrera hi ha molta feina i un equip multidisciplinari consolidat i homogeni».

Segons la Fundació Althaia aquestes dades també «són fruit de la solidaritat de les famílies, que en un moment molt difícil decideixen fer la donació».

La Coordinació de Trasplantaments d´Althaia està integrada per professionals mèdics i d´infermeria. No tan sols coordina els processos de donació d´òrgans i teixits, sinó que és l´encarregat de promoure la donació tant dins com fora de la institució amb reunions i xerrades de sensibilització.

Habitualment les extraccions d´òrgans es fan en pacients que han tingut una mort encefàlica o cerebral. El 2015, però, es va fer a Althaia la primera extracció en asistòlia controlada, una intervenció que requereix una tècnica complexa reservada fins ara als centres sanitaris més grans. Un equip de 12 persones es van desplaçar a Manresa des de l´Hospital Clínic de Barcelona per dur a terme l´operació. Es tracta d´una extracció d´òrgans d´una persona ingressada que va morir després d´una aturada cardíaca controlada al final d´un procés que ja era del tot irreversible.

Nova via de donacions

Amb aquesta tècnica s´obre una altra possible via de donació a l´hospital de Manresa. Fins ara només es feia als hospitals més grans de Catalunya. El 2015 es va dur a terme per primera vegada, i l´any passat es va consolidar aquesta tècnica amb 3 extraccions. Els altres 4 casos de donacions van ser de persones en mort encefàlica.

Qualsevol persona és un donant potencial, recorda Althaia, sempre que en vida no s´hagi manifestat expressament en contra de la donació. Seran, però, les condicions clíniques en el moment de la mort les que determinaran la possibilitat de poder fer la donació tant d´òrgans com de teixits. Una donació d´òrgans no necessàriament implica fer-la també de teixits. I a l´inrevés.

Només l´1 % de les morts registrades en un centre sanitari poden acabar en donació d´òrgans com ronyons o fetge.

Pel que fa a la donació de teixits, que seria el cas de les còrnies però també de vàlvules cardíaques, ossos, pell o vasos sanguinis, el percentatge pot arribar al 10 %. En el cas de les còrnies permet recuperar la vista a persones que l´han perdut. Els ossos poden impedir una amputació, aplicar en fractures inestables o en intervencions odontològiques. La pell no s´implanta, sinó que s´utilitza per evitar pèrdua de líquids i infeccions mentre el pacient regenera la seva pròpia pell. Les vàlvules i els vasos sanguinis s´utilitzen en afeccions cardíaques.

Es dóna el cas, també, que l´Hospital de Sant Joan de Déu d´Althaia ha sigut el primer hospital de Catalunya amb un percentatge més alt d´aprofitament de les còrnies extretes. Alcoverro comenta que això s´explica per la rigorositat amb que s´analitzen i es realitzen les extraccions. «Hi ha hagut una validació molt rigorosa», i això, juntament amb el procés d´extracció, comporta que «pràcticament s´aprofitin totes». Una mínima part es desestimen per diverses circumstàncies.