L'Ajuntament de Manresa inclourà el segon cognom en la seva documentació i també al nomenclàtor municipal com a reconeixement a les mares. La conseqüència més visible serà que la ciutat deixarà de batejar carrers només amb el cognom patern com fins ara.

La mesura es debatrà al ple que el consistori celebrarà aquest dijous. Té el suport de tots els grups municipals i també el del regidor no adscrit Miquel Davins.

La proposició remarca que Manresa, com la majoria de ciutats, és patriarcal i masculinitzada, on històricament s'han reconegut les tasques dels homes i no les de les dones. Una manera «senzilla» de revertir-ho és «reivindicar el segon cognom per reconèixer a les dones a través de la nomenclatura». És una de les propostes sorgides a les reunions per elaborar el II Pla d'Igualtat de Gènere.

D'aquesta manera es vol reivindicar el cognom matern i al mateix temps reconèixer el paper de les dones «en un món encara summament patriarcal». La iniciativa s'aplicaria en tota la documentació municipal, cosa que ja es fa actualment, sempre que existeixi aquesta possibilitat tenint en compte que hi ha països, com Alemanya o els Estats Units, on les famílies utilitzen un sol cognom. Generalment el del pare. La proposició recorda que actualment a l'estat espanyol els pares i mares poden decidir l'ordre dels cognoms, tot i que no hi ha el costum de fer-ho.

La iniciativa també es tindria en compte a l'hora de fer reconeixements, ja sigui a gent a qui es fa algun homenatge o quan se li dedica el nom d'un carrer. De moment, però, les plaques de carrers no es canviaran «per les complicacions que això suposa», però sí que a partir d'ara inclouran el segon cognom a les noves que es col·loquin.

El govern de Manresa està elaborant el II Pla d'Igualtat de Gènere. Recentment es va dur a terme una sessió oberta on es va exposar una Diagnosi de Gènere a la ciutat en el qual s'alertava que encara falten més mitjans contra la violència masclista.