Els robots ja comencen a envair la vida quotidiana, i en el futur la presència dels ginys intel·ligents que ens han de fer la vida més fàcil encara serà molt més important. És la conclusió que van extreure divendres els assistents a la xerrada de Divendres de Ciència, que, amb el títol «Control automàtic: la tecnologia oculta que és a tot arreu», es va tractar dels avenços que s'està fent en el camp de la robòtica i l'autonomia de les màquines, i dels dubtes que planteja la supremacia de la tecnologia.

Teresa Escobet, doctora en Enginyeria Industrial per la UPC, professora del departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC, va exposar les darreres innovacions.

La vintena d'assistents a la xerrada, que va tenir lloc a la sala d'actes del Centre Cultural el Casino, van poder veure com un cotxe, en fase d'experimentació, regulava ell sol la velocitat o s'aturava segons els obstacles que es trobava al davant. Era un dels nous prodigis de la tecnologia, que està fent el pas cap a la seva autonomia. En el vídeo es podia veure com els científics que havien ideat el vehicle ocupaven els seients del cotxe, però no agafaven el volant. Al darrere d'un d'aquests cotxes del futur hi ha un grup de re- cerca de la Universitat Autònoma de Barcelona. Escobet va explicar altres innovacions, com el d'una rentadora capaç de decidir si ha de continuar rentant a partir de la terbolesa de l'aigua.

A la xerrada també es va tractar dels dubtes que planteja el fet que la tecnologia impregni cada racó de la nostra vida i la seva capacitat per funcionar sense la intervenció dels humans. I si els sensors que els fan autònoms fallen? Era un dels interrogants. Un nou escenari que aboca el món a la Quarta Revolució Industrial.