Després de cinc anys d’elaboració, el nou pla urbanístic de Manresa passarà, aquest dijous, el darrer examen en el ple extraordinari convocat per l’Ajuntament, i ho farà sense cap vot en contra. Als vots a favor de l’equip de govern de CDC i ERC i del PSC, s’hi sumaran els de Democràcia Municipal i el regidor no adscrit Miquel Davins. Per part de Ciutadans, estan entre el sí i l’abstenció, la posició defensada per la CUP, com va avançar dimarts aquest diari.

Aquest dimarts, el regidor Andrés Rojo va avançar que tenien una reunió amb uns arquitectes externs que faria decantar el seu vot de manera definitiva cap al sí o l’abstenció «perquè tenim alguns dubtes». Dubtes, va comentar, relacionats, sobretot, amb temes lligats amb el nucli antic. Ton Sierra, regidor de Democràcia Municipal, va informar que votaria a favor perquè «és un document molt acceptable». I va afegir que a Manresa «fa falta un pla director» i que «aquest és un bon pla director», de manera que «en contra no s’hi podia votar». El regidor no adscrit Miquel Davins, si bé va puntualitzar que «tot és millorable» i que no tenia decidit al cent per cent el sentit del seu vot, va manifestar que molt probablement es decantarà per donar suport al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) perquè «és un bon document» que s’ha treballat correctament.

Una vegada superada aquesta aprovació provisional, després de l’aprovació de l’avanç de pla, el juliol del 2013, i la inicial, el març de fa dos anys, el document passarà a mans de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat, que n’haurà de fer l’aprovació final. La publicació al DOGC suposarà la seva entrada en vigor. El POUM guiarà el desenvolupament de la ciutat en un període de divuit anys. L’actual, que fa anys que va caducar, és del 1997.