Iniciativa per Catalunya Verds de Manresa qualifica d´"oportunitat perduda" el nou Pla d´Ordenació Urbanística Municipal de Manresa que és previst que s´aprovi avui en un Ple Municipal extraordinari de l´Ajuntament. La coordinadora i portaveu dels ecosocialistes, Anna Cecilia Querol, reconeix i valora positivament certs canvis que s´han produït respecte el Pla aprovat inicialment, però assenyala que "hi manca valentia a l´hora de determinar previsions clares de futur en aspectes clau de la ciutat".

Coincidint amb l´aprovació provisional ICV ha volgut valorar el contingut del nou POUM tenint en compte especialment les propostes i el posicionament realitzat amb el document inicial i que s´havien centrat en aspectes clau com l´habitatge, els equipaments, l´activitat econòmica i la mobilitat.

En matèria d´equipaments reconeixen que el nou document recupera sòls que havien quedat desqualificats, o preveient-ne un 60% en l´actual Centre Hospitalari. Però tot i així creuen que és greu que es perdi sòl per a equipaments en ple barri antic amb la previsió de nous usos a la Cambra de Comerç, l´Ateneu de les Piques o la Casa Amigant. Querol es pregunta, "Com s'explica l´adquisició com a propietat municipal de la Casa Amigant fa un parell d´anys per ara, en el POUM preveure una ampliació d´usos i perdre la seva destinació per a equipament? Com s'explica que davant la clara necessitat de donar vida al centre històric es perdin reserves d'equipament en aquesta zona de la ciutat?".

Pel que fa activitat econòmica ICV celebra que fruït de la pressió realitzada des de diversos àmbits l´equip de govern rectifiqui i no prevegi la possibilitat d´ampliar en superfície el Carrefour. Però que en la línia de defensar el petit comerç de la ciutat es mostren disconformes amb què es mantingui la previsió d´usos comercials en polígons industrials com Els Dolors.

Pel que fa habitatge, i tot i reconèixer la recuperació de previsions d´habitatge de protecció o el canvi de criteri respecte el barri antic, Querol creu que "s´ha avançat poc, que es preveu poc més del 30% obligatori per llei" i troba preocupant que "els canvis al barri antic no es prevegin també a altres zones de la ciutat on se segueixen contemplant la possibilitat d´àtics".

Finalment pel que fa mobilitat els ecosocialistes creuen que és positiu que es posi el fre a les previsions inicials de trasllat de Manresa Baixador i Manresa Alta. Però creuen que el Pla Especial previst és més una manera de salvar l´acord entre els grups de govern que no pas allò que necessita la ciutat, tenir unes previsions clares i model clar en el mateix POUM deixant sense efectes el trasllat d´estacions, el pont entre carretera Cardona i el Congost o preveient la connexió de les dues línies ferroviàries, FGC i Rodalies".