Números vermells al tancament de caixa del pressupost de l'Ajuntament de Manresa del 2016, presentat ahir pel regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, i la portaveu del govern, Àuria Caus.

Concretament, 1.493.761 euros de dèficit acumulat, l'1,8% del pressupost. Si s'agafen les xifres dels darrers 10 anys, només un, el 2015, els governants van presentar números positius, i van ser només 11.646 euros.

Els números de la darrera dècada de crisi econòmica s'han escrit en vermell, d'un color molt diferent amb què es van escriure els corresponents als tancaments de caixa del 1999 al 2006, amb continus superàvits. Eren temps de vaques grasses als quals segueixen temps de penitència comptable.

La presentació va ser decebedora perquè l'any passat, per primera vegada des de l'any 2006, es podia posar en marxa una tendència que allunyés l'Ajuntament de Manresa del dèficit acumulat. I en comptes de sumar un segon any amb números blaus han tornat a emergir els vermells.

Una decisió a prendre

No ha estat així. En les properes setmanes l'equip de govern de CDC i ERC decidirà si fa front a aquesta situació decidint si eixuga el dèficit en el pressupost dels exercicis successius, o bé demana el que s'anomena crèdit de legislatura, que en aquest cas s'hauria de tornar al final de l'actual mandat, el juny del 2019.

Després que l'actual equip de govern reduís el dèficit acumulat de més de 9 milions d'euros a zero i, fins i tot, tingués un petit superàvit, cal cercar els motius de la reaparició del dèficit acumulat.

La morositat és la causa

La resposta es troba en les particularitats comptables de l'administració pública municipal pel que fa a la morositat. El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, va ser l'encarregat de fer-ho entenedor.

La causa principal del dèficit acumulat d'1,4 milions d'euros és el fort increment de les provisions per insolvències fruit dels impagaments de particulars i empreses a l'Ajuntament.

La provisió per insolvències enguany s'incrementa de gairebé 1,3 milions d'euros, fins als 8,5 milions. D'acord amb les normatives pressupostàries, cada any cal fer una provisió per insolvències dels exercicis anteriors, per cobrir els deutes tributaris per cobrar.

La llei preveu que la provisió ha de ser progressiva. En el cas d'aquest exercici, des del 5%, per als deutes del 2016, fins al 100%, per als deutes del 2012 i anteriors. Enguany, doncs, s'ha hagut de provisionar la totalitat de deutes tributaris amb l'Ajuntament del 2012, un any especialment dur de la crisi que va generar molts impagaments.

El regidor d'Hisenda ha reconegut que «les dades de morositat han desajustat el romanent de tresoreria».