L'Ajuntament de Manresa ha desmentit categòricament l'afirmació de l'Associació Esfune, vinculada a l'empresa que promou el crematori de Sant Fruitós, que el projecte de Mémora, propietària de Fontal, que hi ha en marxa al polígon del Pont Nou incompleix «la Directiva Europea 2008/98 i el Reial Decret 100/2011 que estableix la prohibició d'instal·lar un forn crematori a menys de 500 metres d'un equipament sensible», com seria la zona esportiva del Congost.

Segons l'Ajuntament, la Directiva europea 2008/98/CE estableix les mesures destinades a protegir el medi ambient i la salut humana mitjançant la prevenció o reducció dels impactes adversos de la generació i gestió dels residus.

D'acord amb la normativa estatal, les instal·lacions destinades a incineració de cadàvers humans i restes d'exhumació resten subjectes, a més de les autoritzacions municipals preceptives, a l'autorització administrativa prèvia de la Generalitat.

Ni la Directiva Europea ni la normativa estatal no estableixen cap prohibició específica per exercir l'activitat en funció de la distància a nuclis de població o equipaments públics. «Només es limita a exigir determinades mesures específiques quan la distància sigui inferior als 500 metres», aclareix l'Ajuntament. Les mesures específiques fan referència a qüestions tècniques, com «control de les emissions o de residus, que és el que es demana en qualsevol activitat industrial».

La normativa no ho prohibeix

A més, tant el Pla General vigent com el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal admeten l'ús de crematori a l'indret on es preveu instal·lar. Així que «les normatives no prohibeixen la instal·lació, que és el que es posava en dubte».

L'Associació Esfune assegura que té previst encarregar un estudi d'impacte mediambiental de la implantació del crematori i que posarà en marxa una campanya informativa a les directives dels clubs esportius del Congost i també als usuaris que utilitzen les instal·lacions del Congost. També durà a terme contactes amb els grups municipals del consistori municipal de Manresa i una recollida de signatures entre els usuaris del Congost i els residents als barris de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada propers a la ubicació.

Esfune manté que la del Pont Nou no és una ubicació adequada i en canvi la del crematori que promou a Sant Fruitós sí que ho és.