«En el nostre sistema i xarxa de museus comarcals, segur que ciutats com Vic i com Girona ja han trobat el seu lloc, i jo crec que també ha arribat el moment de Manresa i del seu Museu Comarcal». El conseller de Cultura, Santi Vila, va expressar, ahir a la tarda, amb aquestes paraules la confiança del departament que dirigeix en l'equipament manresà, que va visitar per conèixer de primera mà els resultats de les obres que s'hi han portat a terme fins ara.

Vila va afirmar que «ningú no està tan ben posicionat com Manresa per explicar al conjunt de la ciutadania una col·lecció molt potent vinculada al segle XVII i a tot el barroc en general», i va voler «subratllar la satisfacció de veure que les obres que s'estan fent avancen en aquesta direcció, i l'audàcia amb què s'estan fent», referint-se a la fase següent de l'actuació, que servirà per traslladar l'entrada i la sortida al museu a la façana de l'equipament que ha quedat despullada fruit de l'en-derroc de la Sala Ciutat. Al seu entendre, aquest canvi «donarà una potència a aquest equipament que fins ara no tenia». I va afegir que la seva visita volia «confirmar el compromís del departament de Cultura amb el que s'ha fet i amb el que s'anirà fent».

El recorregut per les obres va incloure les dues sales que s'han habilitat a l'ala sud del museu per fer-hi un espai polivalent i el d'acollida dels pelegrins; apreciar les millores al claustre, que s'ha rehabilitat, i pujar per la rampa construïda a la banda del claustre que dóna a la plaça de Sant Ignasi que connectarà amb els nous accessos quan es facin. L'alcalde Junyent va destacar que és una actuació que «beneficia l'activitat turística de la ciutat i, alhora, la cultural perquè el museu i l'arxiu en sortiran molt més ben parats».

La fase següent, abans de l'estiu

El regidor Aloy va recordar que el 2016 s'han fet dues fases de les obres per un import d'uns 700.000 euros. Una fase ha servit per rehabilitar el claustre i l'altra, per fer les dues sales i per començar els nous accessos amb la rampa. Per completar aquesta part, «estem a punt de licitar i presentar», tornant de Setmana Santa i en un acte públic, va precisar, «el projecte, que començarà tan bon punt puguem fer l'adjudicació per un import de 629.000 euros». La previsió és que sigui abans de l'estiu. Les inversions són amb subvencions de la Generalitat i amb recursos propis.

Capital mundial

Demanat sobre la implicació de la Generalitat en la celebració, el 2022, dels 500 anys de l'arribada de sant Ignasi a la capital del Bages, Vila va assegurar que «en l'horitzó del 2022 Manresa ha de ser capital mundial de l'univers ignasià», i que «segur que el departament de Cultura, i el conjunt del Govern de Catalunya, hi ajudarem». Va dir que n'és un exemple l'actuació al Museu Comarcal.

En el seu recorregut, va ser acompanyat per l'alcalde Valentí Junyent, els regidors Marc Aloy, Anna Crespo i Joan Calmet; el director del Museu Comarcal, Francesc Vilà, i l'arquitecte municipal David Closes. També s'hi van afegir Jusèp Maria Boya, director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, i la delegada de Cultura de la Catalunya Central, Maria Àngels Blasco. Plegats van celebrar una reunió a porta tancada després de visitar el resultat de les obres, i l'Arxiu Comarcal, guiats per l'arxiver Marc Torras.