El projecte de masoveria urbana de Càritas ha permès a 39 persones entrar a viure en un habitatge digne. Són famílies que no poden accedir al mercat lliure de lloguer. Hi ha 17 adults, 18 nens i nenes, 4 adolescents. L'entitat manresana ha estrenat recentment cinc pisos que s'afegeixen als quatre que ja es van habitar fa un any, en la primera experiència d'aquest tipus a Manresa.

El projecte de masoveria urbana és particular. Càritas, amb el suport de l'Ajuntament i la Cambra de la Propietat, contacta amb propietaris de pisos buits que s'han de rehabilitar. Són els que hi aniran a viure els que fan les obres per posar-los en condicions per ser habitats, sota la supervisió d'un arquitecte i un cap d'obres.

El temps que hi treballen es retorna amb la carència de lloguer en funció de les hores que s'hi han dedicat. Un cop s'amortitza la mà d'obra, paguen un lloguer social de 2 euros per metre quadrat.

Segons els promotors de la iniciativa, tothom hi surt guanyant. Als propietaris els queda un pis en condicions que abans tenien buit, i els llogaters disposen d'un habitatge digne. «És una aportació més a la problemàtica de l'habitatge», ha afirmat el president de Càritas, Jaume Espinal.

Ahir representants de l'entitat, de l'Ajuntament, de la Cambra de la Propietat, de l'empresa municipal Forum i propietaris van fer l'acompanyament de l'estrena d'un dels pisos, habitat ja fa dues setmanes. És al carrer Lleida. El Rachid i la seva esposa, que són els que hi viuen juntament amb els seus dos fills, van fer d'amfitrions.

Fins ara vivien en un infrahabitatge del carrer Santa Llúcia. Ara «la meva vida ha fet un canvi radical», va explicar el Rachid. Al mateix bloc del carrer Lleida hi ha quatre habitatges més, i el cinquè és al barri de la Balconada.

Els quatre primers pisos del projecte de masoveria urbana es van estrenar l'any passat al carrer Sant Miquel.

La gent que hi viu prové tota del Barri Antic, i han millorat respecte al lloc on vivien fins ara, va manifestar Espinal. Les obres en les quals han treballat els actuals inquilins van durar 6 mesos. Espinal va expressar el seu desig de continuar el projecte. «Tenim bones perspectives». «Inicialment semblava una prova. Vam començar a actuar el 2015 i vam fer la primera inauguració el 2016. La prova va anar bé, i ara ja estem preparant les obres del 2017 per inaugurar-les el 2018». Segons la seva opinió, és un bon negoci social.

El regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, va assegurar que en aquest projecte conflueixen «una suma de voluntats claríssima. Tenim clar l'objectiu, i el resultat salta a la vista. Aquest és un bon camí a explorar i continuar reforçant perquè val molt la pena».

Per la seva part, la regidora de Serveis Socials, Àngels Santolària, va destacar la generositat dels propietaris a l'hora de cedir els seus habitatges per a aquest projecte de lloguer social, i dels usuaris que participen del projecte.

Lluís Teixidó és el propietari dels quatre pisos del carrer Lleida reconvertits en habitatges socials. Va afirmar que quan se'ls va plantejar la proposta «ens va semblar una fórmula interessant». Que Càritas i la Cambra de la Propietat hi siguin al darrere fa que «no hi hagi d'haver problemes».