Són les vuit del matí d'un dimecres a Vontovorona, un poble situat a vint quilòmetres d'Antananarivo, la capital de Madagascar. L'Edline, la formadora del projecte d'agroecologia, acaba d'arribar als terrenys d'Antombonona, on l'esperen cinc dones per fer el seguiment dels terrenys que tenen plantats i la formació d'aquesta setmana. A la tarda, anirà a Tsinjo, un altre terreny on treballa una parella, i l'endemà ho farà a Mandrosoa, un tercer espai on treballen tres dones més.

Actualment, hi ha nou dones que són beneficiàries del projecte d'agricultura ecològica de l'ONG Yamuna, que rep el suport de l'Ajuntament de Manresa. Les participants disposen d'un terreny d'uns mil metres quadrats per plantar el que elles decideixin que els pot ser més beneficiós, ja sigui per a consum familiar o per vendre-ho posteriorment. Els primers quatre mesos, l'ONG els proporciona les eines necessàries per treballar el camp i les llavors i l'adob per a les dues primeres collites. Tampoc paguen el lloguer de 5.000 ariary malgaix (la moneda del país) al mes (1,5 euros), una quantitat molt assumible i pensada per aconseguir més compromís, fins que tenen els primers ingressos.

Algunes de les dones ja fa molts anys que són camperoles, mentre que d'altres fa ben poc que han començat, però a totes se les forma en l'ús de pesticides i d'adobs d'origen natural. La no utilització de productes químics és una de les condicions lligades al projecte, així com la de plantar sempre llavors no transgèniques.

Actualment, en plena temporada de pluges, entre els productes que més s'han plantat als terrenys destaquen les bledes, les mongetes seques i les verdes, el blat de moro, els cacauets, la mandioca i l'arròs pluvial. Les dones intenten plantar productes amb diferents fases de creixement per poder tenir els ingressos repartits gradualment al llarg de tot l'any i no centrats només al final de cada collita.

Fa uns quants mesos que sóc a Madagascar, compartint amb les dones agrícoles les seves dificultats i les seves alegries quan les circumstàncies els permeten obtenir una bona collita. Darrerament, han patit un període de sequera important, la qual cosa encara m'ha fet més evident les dificultats del sector agrícola, i més en un país en què les infraestructures són mínimes.