La mort de la nena de 9 anys de Manresa provocada per una sèpsia -una infecció causada pel bacteri meningococ- genera preocupació entre els pares de nens i adolescents a la Catalunya Central. Els pediatres i altres especialistes d'hospitals i Centres d'Atenció Primària estan atenent aquest cap de setmana pares amb dubtes al voltant dels efectes que pot tenir el bacteri, el risc de contagi i l'accés a la vacuna.

Els metges de guàrdia del CAP Bages van atendre ahir al matí tres famílies que s'hi van adreçar per preguntar sobre la malaltia, i una va demanar si tenien la vacuna Bexsero, que es comercialitza a les farmàcies. «Als hospitals només s'administra a nens que tenen les defenses baixes i que tenen una malaltia. Des de fa pocs anys, també se'n posen als centres d'atenció primària als nens de famílies que han adquirit la vacuna», explica la directora del Servei d'Atenció Primària del Bages-Berguedà, Anna Forcada.

La responsable recomana a les famílies que tinguin dubtes i estiguin preocupades que truquin al telèfon de CatSalut, el 061, per resoldre totes les qüestions. La vacuna no està inclosa en el calendari de vacunació, i per tant la Seguretat Social no la cobreix, però els pediatres recomanen a les famílies que les posin als fills. «S'ha demostrat que és molt eficaç, i per això ho aconsellem», indica.

La responsable del Servei d'Atenció Primària destaca que el departament de Salut ha administrat profilaxi a la família -la nena era filla única- i que una setantena de nens de l'escola Joviat, on estudiava la menor, estan rebent un tractament antibiòtic per garantir la màxima seguretat en la prevenció.

A l'Hospital Sant Joan de Déu no s'ha incrementat el nombre de visites des de divendres, però les famílies que ja tenien hora concertada per altres qüestions aprofiten per demanar als metges dubtes sobre el risc de contagi del bacteri meningococ.

Aquest cas no només ha provocat consternació a Manresa, i el neguit pels efectes que pot provocar el bacteri s'ha estès per tota la regió central. La pediatra Maria Gassó, del CAP de Berga, que també té consultori privat, va rebre trucades de pares preocupats. «A la tarda, a la meva consulta, fins i tot vaig posar la vacuna a nens que van venir amb els seus pares», explica Gassó. En el seu dispensari, hi sol tenir la vacuna, que demana a les farmàcies, per a famílies que hi van i volen posar-la als fills. «No és obligatori, però ho recomanem per la seva eficàcia. El risc de contagi és baix, però el meningococ ataca amb molta virulència», assegura.