Els joves poden trobar a Internet tota la informació del món sobre sexualitat, però no vol dir que tinguin una bona formació sobre aquest tema. En aquest cas, dos més dos no sumen quatre. Un exemple és l'increment de les malalties de transmissió sexual que ha detectat el servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Bages-Solsonès de l'Institut Català de la Salut (ICS), que té la coordinadora a Manresa, al CAP Bages. No és una excepció.

Els darrers anys, en general, a Catalunya hi ha hagut un augment del nombre de casos d'infeccions de transmissió sexual (sífilis precoç i no especificada, clamídia D-K, gonocòccia, herpes genital, berrugues genitals, tricomones) detectats en els centres d'atenció primària de l'ICS. Del 2015 al 2016, els casos registrats van passar de 8.107 a 10.519, gairebé el 30% més en només un any. Dins d'aquest augment s'hi inclouen, lògicament, els joves, una població especialment vulnerable per la qual cal vetllar.

A banda de coordinadora de l'ASSIR Bages-Solsonès, Nàyade Crespo és llevadora. Explica que «la percepció de no risc en les malalties de transmissió sexual és un tema prevalent en els joves» que «hem d'abordar, perquè estan augmentant», amb l'afegit que «n'hi ha algunes que fan resistència a algun medicament i que, per tant, són complexes», remarca, i que es poden cronificar.

Justament per això, perquè els joves tinguin a l'abast tota la informació que necessitin, un dels serveis que presta l'ASSIR és la Tarda Jove, ubicat al CAP Bages i adreçat a nois i noies de menys de 25 anys, que hi poden anar sense demanar cita prèvia. El 2015 en va atendre 261 i el 2016, 185. Els temes més consultats l'any passat van ser les patologies ginecològiques i els mètodes anticonceptius. Gairebé totes les pacients van ser noies.

Rapidesa i confidencialitat

El programa específic Tarda Jove, inclòs en la cartera de serveis per a dones de 15 a 69 anys de l'ASSIR, ha canviat recentment el dia de l'atenció setmanal que ofereix del dilluns al dimecres, amb el mateix horari: de 3 a 7 de la tarda, i ha incorporat un ginecòleg juntament amb la llevadora. Des de sempre, també hi ha una psicòloga i una treballadora social, que intervenen en àmbits com els relacionats amb la violència masclista.

Crespo comenta que l'objectiu d'aquest programa en concret és «la rapidesa, la confidencialitat [l'atenen llevadores preparades per treballar amb joves] i que sigui una consulta el màxim de resolutiva possible». D'aquí la incorporació d'un ginecòleg. L'edat majoritària de les noies que hi van es de 19 a 25 anys.

El 2016, «el motiu de consulta principal van ser temes relacionats amb patologia ginecològica: molèsties genitals, regles que no vénen quan han de venir, alteracions menstruals, dismenorrees...». Per a Crespo, que el tipus de consultes siguin aquestes «és positiu perquè hi ha molta informació, però poca formació sanitària», i que tinguin interès a obtenir-la de fonts contrastades ho llegeix com una bona notícia. Juntament amb les relacionades amb patologia ginecològica, les lligades amb els mètodes anticonceptius «van ser les consultes estrella».

En tercer lloc, hi ha les de càncer de coll d'úter. «No deixa de ser una malaltia de transmissió sexual i, per tant, el tema de la prevenció és bàsic». I afegeix que la vacuna que es posa a les noies de 12 anys del virus que provoca la malaltia ha estat un gran avanç.

Les altres opcions

A banda de la Tarda Jove, «les noies també poden anar a la llevadora de la seva àrea bàsica, a la qual poden accedir amb una visita d'urgència que, per tant, és pràcticament immediata», explica Crespo. «Aquí, la diferència és que poden venir sense demanar hora» i sense cap adult. Però puntualitza que si, per exemple, «ho fan per un tema d'interrupció voluntària de l'embaràs, necessiten el consentiment dels seus pares».