El II Pla d'Igualtat de Gènere 2017-2020 es va aprovar a l'últim ple municipal amb el suport de tots els grups municipals. Es tracta d'un document de treball que té per objectiu introduir la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la ciutat.

La iniciativa pretén assolir un escenari de futur on dones i homes puguin desenvolupar lliurement les seves capacitats personals i socials sense limitacions imposades pels rols tradicionals atribuïts al sexe.

El document consta de diversos objectius estratègics d'on pengen accions per dur a terme en àmbits que es consideren estratègics com el compromís amb la igualtat, contra la violència masclista, la transmissió de valors igualitaris i el reconeixement, lideratge i participació de les dones per una democràcia equitativa i participativa.

Els treballs per elaborar el II Pla d'Igualtat de Gènere, impulsat per la regidoria de la Dona de l'Ajuntament de Manresa, es van iniciar el maig del 2016. Per fer-lo s'han dut a terme enquestes i trobades amb col·lectius implicats en aquest àmbit com el Consell Municipal de la Dona perquè fessin aportacions. Ha tingut el suport tècnic de la Diputació de Barcelona.