El cap de la Regió Policial Central, el comissaria Sergi Pla, ha assenyalat que la regió es manté com una de les àrees més segures del país. De fet, l'àrea que vetllen els agents de Pla i que engloba els territoris de la Catalunya Central és la segona regió en el rànquing amb només 31 delictes per cada 1.000 habitants, una xifra que se situa a la meitat de la mitjana catalana. El comissari ha posat de manifest la voluntat de fer que els mossos cada vegada es converteixin més en una veritable policia de proximitat que faci aflorar problemes com els d'agressions o abusos sexuals. En aquest sentit, segons Pla, enguany les xifres d'agressions i abusos, sobretot cap a les dones, són més altes "perquè s'ha aconseguit que es denunciï més". En el marc de la celebració del Dia de les Esquadres a la Regió Policial Central que ha tingut lloc aquest dilluns al Teatre Kursaal de Manresa s'han reconegut més d'un centenar de policies del cos, membres d'altres cossos i ciutadans anònims que han destacat per algun motiu.

En el seu discurs, el cap de la Regió Policial Central, el comissari Sergi Pla, ha reivindicat que la Catalunya Central sigui un dels territoris més segurs del país, només per darrere de la zona del Pirineu Occidental. A més, Pla ha destacat que durant 2016 s'han reduït els delictes més d'un 2%, el que exemplifica que "anem pel bon camí".

Tot i que es tracti d'una de les zones més tranquil·les, Pla ha recordat que els robatoris amb força i amb violència segueixen preocupant la població. Amb tot, les dades del darrer any posen de manifest que els robatoris amb força s'han reduït un 21%, mentre que els robatoris amb violència ho han fet un 13%. En els establiments comercials, els descensos també són importants, ha destacat Pla, i els delictes amb força han baixat un 15%, mentre que els de violència s'han reduït en un 37%.

Sergi Pla ha fet una crida a la població, "perquè sols no podem combatre aquesta xacra de delinqüència", ha apuntat. En aquest sentit, els mossos han notat com cada vegada hi ha més col·laboració ciutadana per resoldre o donar alerta dels delictes. Tot i això, ha insistit en reclamar ajuda i comprensió "no només per part de la societat, sinó també dels jutges i fiscals". "Perquè a vegades ens sentim una mica sols", ha criticat.

A l'inici del seu discurs, el comissari ha volgut destacar el mèrit de la caporala Elisabet Vidal, qui va evitar un suïcidi d'una persona dins un vehicle. Com la de Vidal, aquest dilluns s'han destacat accions "que van més enllà de l'activitat ordinària d'un policia", ha assenyalat Sergi Pla.

Lluita permanent contra el jihadisme

El major del cos de Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha assenyalat el jihadisme com la principal amenaça de seguretat pública. Segons Trapero, "amb els atemptats busquen posar en tensió el model de drets i llibertats del nostre país i que es radicalitzi la cultura cap allò que és diferent".

Josep Lluís Trapero ha volgut posar de manifest que el treball que fan els mossos en investigació és "impecable" i "absolutament res queda en un calaix". En aquest sentit, segons el major del cos, tot s'estudia i s'investiga. De fet, Trapero ha posat com a exemple la detenció el passat mes de març a Roda de Ter (Osona) de dues persones vinculades a la causa jihadista, "unes detencions que no haurien pogut ser possibles sense la tasca d'un vigilant municipal que havia estat prèviament format pels Mossos d'Esquadra".

Robatoris en habitatges, estafes per internet i abordar la problemàtica de l'alcohol i les drogues entre els joves

El cap major dels mossos també ha posat l'accent en els robatoris a l'interior dels habitatges, que causen molt neguit entre la població i, per tant, ha reclamat un canvi al respecte per aconseguir establir la idea que el domicili personal és "inviolable". D'altra banda, Josep Lluís Trapero també s'ha mostrat molt preocupat amb les estafes que es donen en el marc d'internet "i que provoquen una gran indefensió entre les persones que acudeixen a les comissaries a denunciar, la qual cosa també provoca "frustració" a la policia per no poder arreglar aquest tipus de problemes.

En el seu discurs, la delegada del Govern, Laura Vilagrà, s'ha mostrat preocupada per l'augment de delictes de joves vinculats amb drogues i alcohol. "Com que no es pot posar un policia a cada cantonada, cal abordar amb ajuntaments i organitzacions de festes les mesures per treballar en la disminució del consum d'alcohol entre joves o estratègies per reduir l'assetjament sexual", ha reflexionat Laura Vilagrà.

Per Vilagrà, durant tots aquests anys el cos ha anat generant una confiança basada en principis i valors que han arrelat en la societat. La delegada del Govern també ha destacat la preeminència de l'acció preventiva del cos, cosa que ha fet que s'hagin evitat molts delictes.

Per la seva banda, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha destacat que un cos de policia "modern i professional" és "indispensable" per una societat avançada com la catalana. El batlle ha coincidit a assenyalat amb el comissari Sergi Pla que es tracta d'una professió que a banda de la preparació, requereix molta "vocació". Per Junyent, la clau de l'èxit de la policia és la bona coordinació entre els diferents cossos policials.