Un cant a la curiositat, a la recerca constant i a l'esperit crític, i un atac contundent als qui parlen de «despesa en recerca» com si fos quelcom superficial i prescindible i a les pseudoveritats i «creences pròpies del xarlatanisme com ara l'astrologia, el creacionisme, les prediccions de grans catàstrofes, o bé posar en dubte fets irrefutables com l'arribada de l'home a la Lluna». És el missatge que l'astrofísic manresà Ignasi Ribas adreça al jovent en el pròleg del llibre que recull els treballs de recerca d'alumnes de batxillerat del Bages del curs 2016-2017.

El llibre es va presentar dijous passat en un acte a l'auditori de la Plana amb una bona assistència. Ribas, que és el vicerector de l'Institut de Ciències de l'Espai, va ser el protagonista de la conferència que va incloure, en què va parlar de la recerca de planetes habitables més enllà del sistema solar. L'edició del volum, a càrrec del Centre de Recursos Pedagògics del Bages, amb la implicació dels setze centres del Bages i el Moianès i el suport de diverses institucions, es fa des del curs 2000-2001. El llibre resums dels 57 treballs més interessants presentats per l'alumnat de segon curs de batxillerat i un annex amb una fitxa de la resta dels 809 treballs, a banda d'un apartat de bibliografia i de treballs del curs anterior premiats en diferents convocatòries. Se n'editen 930 exemplars.

Llegint-lo, queda ben demostrat que, si hi ha alguna cosa que mantenen intacte els alumnes que el protagonitzen és, per sort, la curiositat. Des d'un que es demana on és el pa perdut (redactat en francès; també n'hi ha en anglès), un altre sobre els arquetips i simbolismes a les pel·lícules de Harry Potter, altres sobre els 50 anys de comerç local a Artés, l'auge del comerç electrònic, la pervivència del món clàssic, com tractar les lesions més freqüents de futbol sala, si la felicitat té data de caducitat, el paper de les intuïcions en la nostra vida, una aplicació per comprar i vendre llibres de segona mà, i el disseny i construcció d'un fanal led i solar i l'estudi per implantar-lo a les Bases de Manresa.