Entre els quatre primers centres de recerca de tot l'estat espanyol que figuren en l'índex d'excel·lència elaborat per la revista Nature n'hi ha un de dirigit per un manresà, Xavier Obradors (Institut de Ciència de Materials de Barcelona) i un altre de comandat per un berguedà de la Valldan, Lluís Torner (Institut de Ciències Fotòniques).

L'Índex Nature és una classificació dels millors centres de recerca de tot el món que elabora la prestigiosa revista científica. A la darrera classificació feta pública per Nature dels quatre millors centres de recerca de tot l'estat dos són catalans i estan dirigits per investigadors de la Catalunya Central. D'aquests quatre el segon és l'Institut de Ciències Fotòniques, comandat pel berguedà Lluís Torner, i el quart és l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, dirigit pel manresà Xavier Obradors. L'ICMAB és el primer de tot l'estat dels equipaments del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

L'Índex també mostra que el nivell de la recerca que es fa a Catalunya és molt alt. Els centres que ocupen les millors posicions han estat distingits amb el guardó Severo Ochoa, que atorga el ministeri d'Economia Indústria i Competitivitat i que només tenen una vintena de centres a l'estat espanyol. D'aquesta manera, l'Institut de Ciències Fotòniques i l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona confirmen el seu lideratge en excel·lència en ciència.

La base de dades de l'Índex Nature segueix les cites a investigadors recollides en articles científics d'alta qualitat en 68 publicacions especialitzades seleccionades independentment per un grup de científics en actiu.

El resultat és un indicador fiable de com els resultats assolits en recerca es comparen amb els d'altres instituts d'investigació al món. El recentment actualitzat Índex de la revista Nature es basa en articles d'investigació publicats en el període comprès entre l'1 de febrer de l'any 2016 i el 31 de gener del 2017.

Els catalans, els millors

L'ICMAB és el primer en el rànquing entre els centres del CSIC i cal recordar que el Centre Superior d'Investigacions Científiques és el primer institut d'investigació de l'estat espanyol i està classificat entre els deu instituts d'investigació més importants d'Europa i figura entre els 50 primers del món. A investigadors de l'ICMAB els han atorgat 9 premis del Consell Europeu de Recerca.

La segona posició entre els centres del CSIC és per a l'ICMM (Institut de Ciència de Materials de Madrid) i en destaca l'alta qualitat de la investigació en Ciència de Materials a Espanya.

Els altres dos centres que es troben entre els quatre primers de l'estat espanyol també són catalans: l'Institut d'Investigació Química de Catalunya ( ICIQ) i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).