Les comunitats de propietaris de Manresa rebran una carta on se'ls concedirà el termini d'un mes per retirar les plaques franquistes que encara hi ha a la porta dels edificis construïts com a habitatges de protecció oficial per l'antic Ministerio de la Vivienda. En cas que no ho facin, la brigada municipal actuarà i les retirarà a partir del mes de juny.

A la ciutat, hi ha actualment 148 plaques, la majoria són iguals, amb el jou i les fletxes de la Falange. La regidora de Cultura, Anna Crespo, ha explicat que, amb aquesta acció, ja no quedarà cap més símbol de l'època franquista a la via pública de la ciutat. La retirada anirà acompanyada d'una campanya informativa per explicar als veïns perquè s'ha decidit fer-ho, i les plaques es conservaran al Museu Comarcal de Manresa.

La retirada de les plaques franquistes dels edificis privats de Manresa ja té un cert recorregut de reivindicació. De fet, el ple de l'Ajuntament ho va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics l'any 2001. Des de llavors, s'han fet fins a tres intents, però no ha estat fins 17 anys més tard quan, emparats per la nova normativa introduïda a la Llei 18/2007, del dret a l'habitatge, l'Ajuntament ha decidit posar fil a l'agulla i retirar-les totes.

Aquesta normativa fixa com a data límit el 31 de març del 2018 perquè els propietaris retirin les plaques col·locades en els habitatges que han deixat de tenir la qualificació d'habitatges protegits i que no fer-ho podrà ser objecte de sanció.

De fet, en un dels intents de retirada de les plaques ja es va enviar una carta a les comunitats de propietaris. 52 d'elles van donar el seu permís, però 97 no el van arribar autoritzar mai. Per la regidora de Cultura, això respon més a una qüestió de deixadesa que no pas a la voluntat dels veïns de mantenir la placa al seu lloc inicial.

En tot cas, la retirada anirà acompanyada d'una campanya informativa per explicar a tots els veïns les raons per les quals l'Ajuntament de Manresa ha decidit fer-ho, i les plaques es conservaran al Museu Comarcal de Manresa.

El procés

Les comunitats de propietaris rebran durant les pròximes setmanes una carta on se'ls informarà de la retirada i alhora se'ls concedirà el termini d'un mes perquè siguin elles mateixes, si així ho desitgen, les qui retirin la placa. En cas de no rebre cap comunicació per part de la comunitat, la brigada municipal procedirà a retirar les plaques. Totes elles seran dipositades al Museu Comarcal de Manresa que en farà la conservació per tal que esdevinguin un material històric útil contra l'oblit i per l'educació per la pau, el respecte a les persones i la llibertat.

L'Ajuntament de Manresa anima la ciutadania a seguir denunciant tots aquells símbols que enalteixin els feixismes i totalitarismes. La comunicació de les observacions es pot fer via instància o personalment a la regidoria de cultura i al Museu Comarcal de Manresa.

Sense cap símbol a la via pública

Amb el canvi del nom d'alguns carrers, la retirada d'un escut falangista a Correus i un altre a la Guàrdia Civil, la retirada de les plaques franquistes dels edificis privats suposaran la fi de tot símbol franquista a la via pública de la capital del Bages.