Els murs de l'Hospital de Sant Andreu de Manresa fa més de set segles i mig que acullen persones malaltes. A partir d'ara també acollirà estudiants de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

I no només això, el centre assistencial degà de la Catalunya Central passa a projectar-se cap al futur. Així, esdevé institució universitària, assumeix el rol d'hospital col·laborador universitari i suma -a banda de la seva dilatadíssima experiència en atenció geriàtrica, de llarga estada i cures pal·liatives- la seva activitat de recerca i internacionalització a l'espai de coneixement del qual ha passat a formar part.

Després de la signatura del conveni d'ahir, Manresa guanya pes a la UVic-UCC i combina dues de les màximes que han guiat la gestió del director general de la Fundació Sociosanitària de Manresa (fruit de la fusió de l'Hospital de Sant Andreu i la Fundació Assistencial del Bages), Manel Valls, «respecte per la història de la institució i projecció cap al futur».

L'acte institucional de signatura de l'acord amb la UVic-UCC -institució nascuda de la federació de la Universitat de Vic amb la Fundació Universitària del Bages- va aplegar a la Sala Gòtica de l'Hospital de Sant Andreu, a banda de Valls, el rector, Jordi Montaña, la regidora de Salut i presidenta del comitè executiu de la FSSM, Mercè Rosich, i el director general de la FUB, Valentí Martínez.

Precisament aquest darrer va ser qui va seguir en l'ús de la paraula Valls. Martínez va posar de manifest que per Sant Andreu passaran alumnes de Medicina, amb la qual cosa serà «un dels pocs centres sociosanitaris que poden tenir una placa que diu que és un hospital col·laborador d'una facultat de Medicina». El director general de la FUB va destacar la «confiança» com el principal motor que ha fet possible que «alumnes de Medicina vinguin a aquestes instal·lacions gairebé mil·lenàries».

El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, va afirmar que, tenint en compte que comanda una institució universitària que té 4 anys de vida, ser en un hospital de més de 750 anys d'antiguitat el feia sentir una mica «acomplexat», però, sobretot, «honorat».

Montaña va dir que era la primera placa d'aquestes característiques que la universitat accedia que s'instal·lés i va destacar l'actitud col·laborativa de la UVic-UCC com una de les claus del seu desenvolupament, que ara permetrà beneficar ambdues institucions pel que fa a la formació d'alumnes i professionals, transferència de coneixement, col·laboració en recerca i internacionalització dins de l'àmbit de les ciències de la salut.

La regidora de Salut, Mercè Rosich, va tancar l'acte assegurant que en aquell moment Manresa feia «un pas important com a ciutat universitària» que confirmava l'encert de la federació de FUB i UVic.