Si pareu atenció, segurament els veureu: són plans, caben al palmell de la mà, tenen tres aspes arrodonides i giren sobre si mateixos. Els porten des dels infants de parvulari fins al joves que estudien secundària dins les motxilles o butxaques i els treuen per fer-los giravoltar i fer alguns trucs sempre que poden. La moda dels fidget spinners, que arrasa des de fa quinze dies a pràcticament tot el món, ha aterrat amb força també a Manresa i ha rellevat altres articles que fa ben poc causeven furor, com les baldufes, les gomes de colors o els cubs de Rubik.

Aquest petit giny es ven en basars i botigues de joguines i està esgotat, per exemple a les dues botigues Joguiba de Manresa, segons explica Anna Farrés, responsable de l’empresa manresana. El divendres dia 28 d’abril Joguiba va rebre la primera entrega de 500 unitats, «vam encarregar-ne mig miler, per veure com anava», comenta Farrés, «i entre el divendres 28 i el dissabte 29 pràcticament les vam esgotar. Les poques que ens quedaven les vam vendre ràpidament el dimarts 2 dia de maig». Joguiba espera rebre un nou carregament d’aquestes fascinants baldufes a principi d’aquesta setmana. La responsable de l’establiment calcula que «la moda dels spinners s’allargarà, com a mínim, fins a final de curs».

Vist l’èxit dels hand spinner, els fabricants de la revolucionària baldufa s’estan afanyant a crear-ne de més sofisticats: alguns porten llums led, d’altres són personalitzats i n’hi ha que, fins i tot, per la forma de les astes o pel material amb què estan fets, són considerats perillosos.

Un terç en té

Un grup de classe de segon d’ESO de l’institut Guillem Catà de Manresa format per 21 nois i noies d’entre 13 i 14 anys ha estat preguntat per aquest diari sobre si tenen la famosa baldufa. Dels 21, set en tenen, i de la resta, la majoria tenen pensat comprar-se un fidget spinner. Una de les alumnes del Catà que porta la revolucionària baldufa a la butxaca i que hi sap fer alguns trucs és Laura Serrano, que explica que es va comprar el seu spinner a final d’abril en un basar xinès i que li va costar uns 6 euros. Sobre els preus, es poden trobar fidgets spinners a partir d’un euro fins als més de 2.000 que costen alguns exclusius models.

La inventora, sense la patent

El fidget spinner el va inventar fa dues dècades la nord-americana Catherine Hettinger per entretenir la seva filla que llavors tenia 7 anys. Hettinger va patentar l’invent, i en va mantenir l’autoria durant vuit anys. El 2005, però, després que la multinacional de joguines Hasbro el rebutgés per no confiar en les seves possibilitats comercials, Hettinger es va veure obligada a renunciar a la patent de l’invent perquè no va poder pagar-ne els escassos 400 euros que costava la renovació.

Des d’aleshores fins al boom actual, el fidget spinner ha estat utilitzat amb finalitats terapèutiques amb nens amb autisme o trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat. Després del seu esclat comercial a Xina, el fidget spinner és des de fa unes setmanes la joguina de moda arreu del planeta. I Hettinger (que assegura prendre-s’ho amb fair play) no n’ha vist ni un dòlar, quan avui podria ser una dona multimilionària.

A YouTube hi ha nombrosos tutorials que expliquen les coses que s’hi poden fer. La febre és tal que la demanda dels spinner s'ha disparat el 150% en les últimes setmanes a tot el món.

Però, com tota joguina que es popularitza, la controvèrsia ha arribat als col·legis. N'hi ha que veuen els spinner com un producte que ajuda a millorar la concentració dels nens, mentre que altres el consideren un element de distracció a classe. Per això, alguns col·legis dels EUA i del Regne Unit volen prohibir-los.