Convertir el parc del Castell en el pulmó verd del centre de Manresa, recuperar la llera del Cardener a l'alçada de la Carpa del Riu, rehabilitar el xalet de Casa Caritat i millorar la connexió entre el Passeig i el carrer Circumval·lació perquè sigui més fàcil anar al Casal de la Gent Gran són els quatre projectes més votats als pressupostos participatius de l'Ajuntament de Manresa. Es repartiran 162.762 euros dels 200.000 euros previstos en els pressupostos. Els que sobren es destinaran a accions socials.

Després de 18 dies de votacions, bàsicament en línia, els resultats es van donar a conèixer ahir al migdia en un acte públic a la casa Lluvià, on hi havia representants de les entitats que havien presentat alguns dels 36 projectes que optaven a l'ajut dels pressupostos participatius. S'hi jugaven 50.000 euros com a màxim per cada iniciativa. Els guanyadors van expressar sense complexos la seva satisfacció. I alguns dels que no van ser escollits van marxar pensant ja en l'estratègia a seguir per a la pròxima convocatòria.

El projecte més votat va ser la millora del parc del Castell de l'Associació de Veïns Passeig i Rodalies, amb 1.991 vots. El pressupost és de 50.000 euros.

La recuperació de l'antic xalet de Casa Caritat, de l'esplai Vic-Remei, i la llera del Cardener, de la Fundació Rosa Oriol, van quedar empatats a 1.836 vots. El primer té un pressupost de 49.960 euros, i el segon de 12.802. En nom de l'esplai Vic-Remei, Maria Ontiveros i Maria Tatjé van explicar que la sala que es rehabilitarà estarà a disposició de tota la ciutat. Ara fan les seves activitats al local de l'associació de veïns, però és massa petit tenint en compte que «som 120 nens i nenes i 21 monitors». La ciutat també es beneficiarà de la recuperació de la llera del Cardener, van dir Marc Morros i Berta Vendrell.

La quarta proposta escollida va ser la millora de l'accés del Passeig amb el carrer Circumval·lació amb un ascensor o elevador al solar de l'edifici dels sindicats. La iniciativa la van presentar el Casal de la Gent Gran i Josefina Pla a títol individual. Per al president del Casal, Josep Maria Sarri, és un projecte que ja feia temps «que hi anàvem al darrere». Va recordar que els usuaris del casal són gent gran, i que el camí per anar al casal té un desnivell important. A l'acte, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va destacar que s'hi hagin presentat 36 propostes. Això vol dir que «hi ha moltes necessitats, però sobretot molta vitalitat per plantejar propostes perquè la ciutat tiri endavant». Ara es crearan comissions entre les entitats i l'Ajuntament per començar a planificar l'execució dels projectes.

Iniciativa per Catalunya a Manresa va fer públic un comunicat, ahir en què considera que tal com estan plantejats els pressupostos participatius semblen «més una competició entre entitats per veure qui guanya part dels pocs diners amb els projectes proposats que no pas un procés veritablement participatiu».