L'Ajuntament de Manresa ha iniciat els treballs per traçar un trajecte segur perquè els alumnes de les escoles l'Espill, el Pilar i l'institut Guillem Catà puguin anar i tornar a peu dels centres sense cap problema ni temor dels cotxes i el trànsit. Es tracta del projecte Camins Escolars, que consisteix a senyalitzar itineraris segurs. Començarà a l'entorn dels centres esmentats amb la idea d'anar-ho estenent a tota la ciutat.

Per afavorir que els estudiants vagin a peu a les seves escoles cal garantir la seva seguretat, afirma la tècnica de Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa, Queralt Tor-res. Els centres implicats i tècnics d'Ensenyament i Mobilitat han detectat prèviament quins són els punts conflictius de cada trajecte, i a partir d'aquí s'ha elaborat un pla que és el que s'ha començat a desenvolupar. S'ha iniciat a l'entorn de l'Espill, el Pilar i el Guillem Catà per l'interès que han mostrat els tres centres i perquè conflueixen en una mateixa zona que s'acostuma a col·lapsar a l'hora d'entrar i sortir de l'escola.

S'instal·laran elements pacificadors del trànsit amb treballs de senyalització horitzontal per endreçar les zones d'aparcament i marcar amb més precisió la separació dels carrils de circulació. Es reforçaran passos de vianants i es dibuixaran pictogrames al terra. «Són elements visuals més que no pas físics», assegura Torras.

A petició de les mateixes escoles es col·locaran baranes per separar la vorera de la calçada. També s'ha començat a fer un nou tram de vorera a la cruïlla del car-rer Font dels Capellans amb el Rosa Sensat, camí que mena cap a l'institut Guillem Catà. En aquest punt els vianants han de baixar, de cop i volta, a la calçada.

Així mateix, el camí escolar estarà indicat per una imatge d'un centpeus de color verd, que es col·locarà damunt unes pilones fusta. La idea d'identificar el trajecte amb un centpeus va sorgir d'una comissió de treball en la qual participen pares i mares d'alumnes, les escoles i tècnics de mobilitat i ensenyament, amb la idea d'identificar l'itinerari.

En aquesta primera etapa dels camins escolars els treballs se centren als carrers Sant Joan, Lola Anglada i Rosa Sensat, on es concentren les escoles Espill, Pilar i Guillem Catà. El pressupost de l'obra és de 40.000 euros, 20.000 dels quals els aporta la Diputació de Barcelona.

Per a la regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, els camins escolars han de donar «l'oportunitat als nens i nenes a acostumar-se a anar pel carrer amb mesures de seguretat», però també educar les famílies que no han d'arribar amb cotxe a la porta de l'escola. En el cas de l'Espill i el Pilar, el recorregut començarà a l'aparcament que hi ha a tocar de l'inici de la Pujada Roja. Rosich també pensa que s'afavoreix la convivència entre alumnes. Per la seva part, la regidora de Mobilitat, Òlga Sánchez, comenta que els camins escolars també tenen una part pedagògica perquè promouen l'autonomia dels estudiants.

Un cop s'acabin els treballs per marcar aquest itinerari a l'entorn de l'Espill, el Pilar i el Guillem Catà, s'estudiarà aplicar-ho a altres punts de la ciutat. Un d'ells podria ser al sector de Valldaura, on també hi ha diverses escoles, com la Fedac, el col·legi públic Valldaura i la Joviat. «On conflueixen dos o tres centres hi ha conflictivitat perquè parlem de moltes entrades i sortides a la mateixa hora», comenta Sánchez.

Ja hi ha centres com l'escola Ítaca o la mateixa Espill que han posat en marxa experiències per fer més àgil l'entrada i la sortida dels alumnes al centre sense necessitat que les famílies els portin amb cotxe.