? En la mateixa instància presentada a l'Ajuntament de Barcelona, Esfune ha denunciat l'existència de tractes de favor per part d'hospitals i geriàtrics a grans funeràries. Segons aquesta organització, que assegura representar mitja dotzena de petits funeraris, grans empreses de serveis funeraris paguen comissions a centres mèdics per tal de tenir un tracte exclusiu i hi ha hospitals que recomanen només que utilitzin una funerària a les famílies dels difunts.

Per a l'associació Esfune, amb aquestes actuacions totes les entitats implicades estan permetent i incentivant el monopoli funerari i assegura que, a més, imposen serveis amb costos econòmics molt més alts dels que acostumarien a pagar algunes famílies.

Aquests tractes de favor i les comissions il·legals generarien problemes econòmics per a moltes famílies que arriben a pagar un sobrecost de 5.000 euros quan, per exemple, un geriàtric adreça la família cap a una empresa malgrat que els afectats s'estimin més contractar-ne una altra.