Després que l’equip de govern de CDC i ERC hagi fet pública la voluntat d’augmentar en un 80% la superfície de zona blava, la CUP Manresa ha emès un comunicat on argumenta que aquesta modificació no està orientada a millorar la mobilitat a la ciutat sinó a solucionar un problema econòmic, resultat de la nefasta gestió dels diferents equips de govern de la ciutat.

La CUP recorda que l’actual contracte, negociat pel govern tripartit del PSC, ERC i ICV i que CDC mai no ha qüestionat (de fet, CiU va votar a favor del projecte inicial), és l’origen de tots els problemes actuals, i especialment del cost astronòmic que ha de pagar la ciutadania per un servei que hauria de ser públic.

En aquest sentit, la CUP recorda que, ja l’any 2002, es va mostrar en contra del projecte de la Reforma, mentre que la resta de partits (CiU, PSC, ERC, ICV i PP) hi donaven suport. Han passat 15 anys, i la ciutat segueix pagant el desastre mitjançant la zona blava, mentre que l’empresa facturarà més de 24 milions d’euros durant el termini de la concessió, per un projecte que, inicialment, n’havia de costar menys de 9.

La CUP creu que la nova modificació no suposarà cap canvi positiu, ja que no posa en qüestió l’origen del problema: la privatització d’un servei públic i la supeditació de les necessitats de mobilitat als interessos econòmics. Per la CUP, l’única solució al problema del cost desorbitat de l’estacionament passa per que l’ajuntament internalitzi el servei, de manera que els beneficis que ara s’endú Eysa reverteixin a l’hisenda municipal.

La formació rupturista entén que qualsevol negociació amb l’empresa s’ha d’orientar en aquest sentit, i que la resta de canvis només serveixen per seguir mantenint una relació del tot injusta per a les ciutadanes de Manresa. La CUP ha posat sobre la taula l’exemple de Sabadell (on governa una coalició amb presència de la CUP), que des del passat mes d’abril ha remunicipalitzat el servei de zona blava. Segons fonts de l’ajuntament vallesà, per al 2017 preveuen una reducció de costos de més de 150.000 euros en la gestió del servei.

Negociació precipitada

La CUP, que encara no ha tingut temps d’estudiar els detalls de la proposta de CDC i ERC, considera molt precipitats els temps proposats per l’equip de govern, que vol portar les modificacions al ple del dia 18.

Segons els portaveus de la formació independentista, «no té sentit voler dedicar només 15 dies a un problema de ciutat com aquest, ni voler sentenciar en 2 setmanes una negociació que ha durat anys i que té un impacte importantíssim en la ciutadania».