L'experiència d'una dona que va néixer en un cos d'home, la d'una nena que en realitat se sentia un nen, o un home que es deia Aritz i que ja d'adult es va transformar en la Gina. Són alguns dels relats, en alguns casos reals, que estudiants dels quatre instituts públics de Manresa van exposar en l'acte institucional que es va celebrar aquest dimecres a l'ajuntament per commemorar el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.

Va ser una activitat emotiva per la implicació que hi van posar els estudiants de batxillerat, pel contingut dels texts que van llegir, que algunes vegades anaven acompanyats d'escenificacions, i per la rotunditat amb la qual els joves van defensar la llibertat d'identitat sexual i de gènere. A més a més, era la primera vegada que Manresa celebrava amb solemnitat l'acte institucional contra l'odi a lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. El saló de plens era ple de gom a gom.

Els primers d'intervenir van ser estudiants dels instituts Lluís de Peguera i del Pius Font i Quer, que ja fa temps que participen en el projecte de ciutat Manresa-Mauthausen. Van llegir un manifest en el qual van denunciar que la «llavor de la intransigència i la intolerància» cap a la diversitat sexual i el col·lectiu LGTBI encara és vigent. Per aquest motiu van defensar la igualtat de drets i de tracte entre tothom, sense que ningú no hagi de donar explicacions de les seves preferències emocionals i sentimentals. «Com a representants del futur, demanem a les administracions una ferma defensa d'aquest col·lectiu», van remarcar.

LGTBI en l'oci i les amistats

A continuació, estudiants de Cal Gravat van exposar reflexions sobre la vida quotidiana de persones LGTBI des del punt de vista de l'amistat, la família, l'oci, l'institut o la universitat.

Des d'una adolescent que va arribar a pensar de treure's la vida a causa del patiment que li provocava la incomprensió en el seu entorn més immediat per la seva identitat sexual, o el cas d'un transsexual. També el d'una nena que se sentia nen i que quan es mirava al mirall veia uns «pits que mai no m'havien agradat». O el d'una mare que va descobrir la seva bisexualitat i que ho explicava als seus fills. Tots els relats els van llegir alumnes que s'anaven alçant d'entre el públic i que anaven entrellaçant totes les històries. En alguns casos, amb petites escenificacions al mig del saló de sessions de l'ajuntament.

El col·lectiu adult

Els darrers d'intervenir van ser estudiants del cicle de grau superior d'integració social de l'institut Guillem Catà. En aquest cas van relatar i també escenificar històries reals de persones del col·lectiu LGTBI més grans de 50 anys. Com l'Aritz, un transsexual que tota la vida va seguir les convencions socials establertes durant la seva joventut fins que ja d'adult es va convertir en la Gina. O bé la Nieves, de 60 anys, que va patir un doble rebuig pel fet de ser lesbiana i també disminuïda física a causa de la poliomielitis.

Al saló de plens de l'ajuntament de Manresa hi eren presents alumnes dels instituts públics de Manresa, pràcticament la totalitat de regidors de l'equip de govern i també representants de tots els grups municipals tret del PSC, que va excusar la seva presència uns minuts abans de començar l'acte. La commemoració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia es va aprovar per unanimitat a l'últim ple municipal.