L'associació Esfune, presidida per Aureli Sánchez -que també és el promotor d'un crematori a Sant Fruitós de Bages- ha demanat mitjançant una instància entrada a l'Ajuntament de Barcelona que s'aclareixi si el grup funerari Mémora està utilitzant el projecte d'obrir una incineradora de cadàvers a Manresa per pressionar el govern d'Ada Colau perquè no tiri endavant la creació d'una funerària municipal.

Aquesta possibilitat ha estat negada rotundament a Regió7 pel grup funerari, propietari de la manresana Fontal.

Mémora assegura que té «programat el projecte de Manresa dintre del seu pla estratègic des de molt abans que l'Ajuntament de Barcelona realitzés l'anunci» que volia crear una funerària municipal, i que el crematori del Congost forma part de la «voluntat de la companyia de continuar creixent, invertint i millorant tant les seves instal·lacions com els serveis que ofereix a tot el Bages, amb la finalitat de garantir a les famílies el màxim nivell de qualitat i, alhora, millorar en termes de proximitat».

Mémora ha explicat que la inauguració prevista per al crematori del Congost és «per a final del 2018» i que obrirà portes amb una capacitat d'«un forn». Sense voler entrar en polèmica, el grup funerari creu que només amb aquestes dades ja es pot aclarir qualsevol tipus d'elucubració.

Cap crematori a la província

Sánchez, per la seva banda, fa notar en la instància presentada a l'Ajuntament de Barcelona que Mémora no disposa de cap crematori a la província de Barcelona i utilitza els crematoris que té l'empresa 100% municipal Cementiris de Barcelona a Montjuïc i Collserola.

Davant la voluntat de l'Ajuntament de Barcelona de muntar una funerària municipal i fer passes cap a la liberalització real del servei, Esfune afirma que el grup Mémora «va treure la pols al projecte de crematori a Manresa» -el terreny a prop del Congost el va adquirir l'any 2006- per «pressionar» el govern d'Ada Colau «amb l'objectiu d'avortar la creació de l'empresa municipal de serveis funeraris».

En la instància presentada, Sánchez fa notar que ha coincidit en el temps la voluntat de l'Ajuntament de Barcelona de crear una funerària municipal i el fet que Mémora «tregui del calaix» el projecte d'obrir el crematori a la capital del Bages.

El president d'Esfune ha volgut recordar que grups d'oposició a l'equip de govern de CDC i ERC de Ajuntament de Manresa han denunciat la «poca transparència» amb la qual s'ha portat aquest tema.

En el darrer ple municipal, la CUP i el PSC van acusar el govern d'enganyar-los i d'oferir-los poca informació, respectivament, tot i que a l'hora de votar l'aprovació definitiva del projecte d'urbanització a la Plana del Pont Nou, que permetrà fer-hi un crematori, només la CUP hi va acabar votant en contra.

D'aquesta manera es desbloquejava urbanísticament la possibilitat de fer un crematori a la parcel·la que hi té Inversiones Funerarias Reunidas, del grup Mémora, al qual pertany Fontal.

La CUP va dir que la modificació urbanística era «un vestit a mida per a la implantació d'un complex funerari privat» i que se sentien «enganyats».