El malestar de certs sectors de Manresa que han de relacionar-se amb el bisbe de Vic, Romà Casanova, va aflorar ahir amb tota claredat en un acte tan assenyalat com el comiat i agraïment al que ha estat durant 38 anys l'arquitecte conservador de la Seu de Manresa, Francesc Xavier Asarta.

El mateix Asarta ho va dir ben clar «em trobo fort i tinc ganes de treballar, però he perdut la il·lusió». La causa: «les relacions humanes que hi ha al voltant de la Seu no són les que havien estat».

Va contrastar la bona sintonia amb l'anterior bisbe de Vic, Josep Maria Guix, amb l'actual «amo», que «ho ha desfet tot», i es va referir a la comissió de seguiment d'obres, en la qual hi havia la participació dels Amics de la Seu en representació de la societat civil manresana.

I l'alcalde Valentí Junyent va venir al darrere i ho va reblar: «hi haurà un nou conveni de restauració de la Seu malgrat el bisbat». Junyent va assegurar que durant el procés «novament hi ha hagut motius perquè no se signi. Fins i tot he rebut una trucada posant en qüestió el procés».

Asarta, el dia que se celebrava el seu comiat, va decidir no mossegar-se la llengua i va deixar dites dues coses més. La primera, que l'Estat «va negar a la Seu entrar en el pla de catedrals» i la segona que «el bisbat es va negar a nomenar concatedral la Seu» argumentant que «no hi ha tradició», ja que la ciutat no és seu episcopal.

Asarta va assegurar que «al bisbat de Barbastre tenen una altra tradició» per la creació del bisbat de Barbastre-Monsó amb dues seus catedralícies, la de Santa Maria del Romeral a Montsó i la catedral de Barbastre, donant rang de concatedral al temple principal de Monsó.

L'alcalde va afirmar que el procés no està ara per revisar-lo sinó per tirar-lo endavant amb totes les forces i amb tothom sumant.