L'Associació de Veïns del Passeig té la proa posada a aconseguir que el parc de Puigterrà -el parc del Castell com l'anomenen molts veïns- deixi de ser una contradicció: un pulmó verd en ple centre de Manresa que moltes ciutats voldrien i, alhora, un espai totalment infrautilitzat i molt desconegut. Per a diumenge han organitzat una festa reivindicativa que mai abans havia sumat tants suports.

Vint-i-cinc entitats, administracions, comerços i empreses s'han sumat a la Festa del Parc del Castell que es durà a terme de 2/4 de 10 del matí a les 2 de la tarda.

Aquest dimecres, un grup de representants van presentar la programació i l'ideari que la justifica: que el parc del Castell aconsegueixi el protagonisme que consideren que li pertoca i del qual fins ara ha estat mancat per problemes d'il·luminació, manca de serveis i mals accessos.

Un matí per gaudir i exigir

Joan Calmet, regidor de Barris; Maria Carme Prunés, sotspresidenta de l'Associació de Veïns del Passeig; Maria Assumpta Domingo, de la comissió pel Parc del Castell; Vicenç Cano, president de Vic-Remei; Pere Cano, director de l'escola Renaixença; Jordi Mira, tècnic dinamitzador, i Enric Martí, president de la federació de barris, van presentar la festa que començarà amb una xocolatada; a les 10 del matí actuaran alumnes de l'Escola de Dansa Roser; a 3/4 d'11 serà el torn dels alumnes de l'escola de dansa de hip-hop Studio Dance. Posteriorment, a 2/4 de 12 tindrà lloc una sessió a càrrec de l'Associació Astronòmica de Manresa. De les 12 del migdia a les 2 de la tarda la música prendrà el protagonisme amb l'actuació del Grup de Saxos i el Combo Fusió del Conservatori.

A la biblioteca de l'Ateneu les Bases es podrà visitar del 8 al 31 de juny la mostra de treballs del projecte educatiu realitzat amb escoles de la ciutat sobre el parc i, també, el concurs de fotografia convocat en què es pot participar fins al 31 de maig.

Maria Carme Prunés va expressar la satisfacció pel fet que el parc del Castell estigui sortint «del punt mort on ha estat durant molts anys».

Prunés va assegurar que amb la nova edició d'aquesta festa es reivindica «un pulmó verd que ha d'estar net i en condicions per poder respirar».

Treball a les escoles

Paral·lelament també s'ha impulsat un projecte per tal que les escoles de Manresa diguin a terme un treball d'investigació per conèixer els aspectes de la geografia, història, natura i fauna del parc. Enguany participen al projecte educatiu les escoles de Puigberenguer i El Pilar de Manresa.

Concurs fotogràfic

A banda també hi ha en marxa un concurs fotogràfic del parc, en el qual es pot participar fins al 31 de maig aportant una imatge del parc o de la mateixa festa del diumenge dia 28. Els participants hauran de portar impreses en un suport de 30x 40 cm les fotografies (que hauran de ser acompanyades d'un sobre amb el telèfon i el nom del concursant) i es podran presentar a en les associacions de veïns que impulsen el projecte (AV. Passeig i Rodalies - C/ Circumval·lació 13; Av. Vic Remei - Verge de l'Alba, núm 5-7; AV. Cal Gravat - Pl. De Cal Gravat 2) o a la botiga de Fotografia Contrast (Pl. Anselm Clavé, 2). Un jurat format pe experts de Fotografia Contrast serà l'encarregat d'atorgar el 1r Premi, que constarà d'un Smart Watch, i el 2n Premi amb una ampliació fotogràfica, cortesia ambdós de Fotografia Contrast.

Exposició a la Biblioteca de l'Ateneu

La Biblioteca de l'Ateneu de les Bases acollirà del 8 al 31 de juny una exposició, sota el títol 'Descobrim el Parc del Castell', amb la mostra dels treballs del projecte pedagògic realitzats per les escoles Puigberenguer i el Pilar de Manresa.

A més a més, es podrà veure també les fotografies de tots els participants del concurs de fotografia del Parc del Castell. Coincidint amb la inauguració de l'exposició que tindrà lloc, el dijous 8 de juny a les 19h, es farà entrega també dels premis del concurs de fotografia.

Pulmó ver del centre de Manresa

Les associacions de veïns que cada any impulsen la Festa del Parc del Castell, amb l'objectiu de donar-lo a conèixer i dignificar-lo com el pulmó verd del centre de Manresa, es mostren molt satisfetes que hagi estat elegit com un dels quatre projectes que es duran a terme del pressupostos participatius.

La destinació de 50.000 euros en la millora del parc, amb la instal·lació d'enllumenat públic i eficient al llarg dels camins que travessen el parc juntament amb l'acondicionament i senyalització d'un circuit saludable que fomenti la pràctica d'exercici físic, és un primer pas en la millora d'aquest parc per esdevenir el pulmó verd del centre de Manresa.

L'organització de la Festa del Parc del Castell ha estat possible gràcies a la implicació de les Av. Passeig i Rodalies, AV. Vic Remei, AV. Cal Gravat, la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa i l'Associació d'Astrònoms de Manresa i el suport de l'Ajuntament de Manresa i el Departament de Treball Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Des de l'organització es vol agrair especialment la col·laboració desinteressada de: Ateneu de les Bases de Manresa, Conservatori de Música de Manresa, Escola de Dansa Roser, Escola de Hip Hop Studio Dance, el Cae, Abacus, Fotografia Contrast, el Petit Celler, Pastisseria Perarnau, Cal Moliné, Joguiba i Caprabo.