? Per quantitat i qualitat, la tasca en restauració de monuments i en sistematització de la defensa del patrimoni realitzada per Francesc Xavier Asarta Ferraz a Catalunya serà extraordinàriament difícil d'igualar.

Nascut el 1936 a Graus (Osca) és aparellador d'obres des del 1959 i arquitecte per l'Escola Tècnica d'Arquitectura de Barcelona des del 1966. Membre del Servei per a la Protecció del Patrimoni Arquitectònic Català des de la seva fundació, membre fundador de la Comissió de Defensa del Patrimoni Arquitectònic del Col·legi d'Arquitectes, president de l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (1996-2002), Premi Nacional de Patrimoni Cultural 1997 per la restauració del terrat i golfes de la Pedrera.

Ha intervingut en les restauracions de la basílica de Graus, Palau Giudice de Barcelona, convent de Santa Clara de Manresa, pont medieval del Pont de Vilomara, façanes de la Cova i església de Sant Ignasi, la Pedrera, castell de Calders, torre de la Minyona del castell de Cardona, casa de les Punxes, monestir de Sant Benet, hospital de Sant Pau, vila romana de Sant Amanç de Viladés, termes romanes de Sant Boi, Casa Comalat de Barcelona, monestir de Sant Pere de la Portella...