La ciència, la cultura i l'educació, i la solidaritat van ser reivindicades ahir durant l'acte de lliurament dels premis Regió7 com a eines imprescindibles per garantir un futur millor i un país de qualitat. Juntament amb l'eterna revindicació de les comunicacions al Bages i el record de la commemoració dels 125 anys de la redacció de les Bases de Manresa, van ser els eixos destacats de la cerimònia que es va celebrar ahir al vespre. El protagonisme se'l van endur els guardonats, exemples del talent, la vàlua i els actius de les comarques centrals.

Regió7 va lliurar els premis que atorga cada any a persones i entitats destacades per les seves obres i actituds. L'Ambaixador va ser per al científic Xavier Obradors; Esports per a Román Montañez; el d'Empresa per a ProMotor; Actius Socials per a l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya; el de Cultura per a la mezzosoprano Mireia Pintó; el de Comunicació per al periodista berguedà Xavi Rosiñol, un dels impulsors de Casa Nostra, Casa Vostra; l'Estrellat per a Monbus i l'Estrella per al Galliner. El dirigent veïnal de la Font dels Capellans, Josep Rueda, va rebre una menció especial que va ser llargament aplaudida.

La cerimònia va ser presidida per la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté. Davant les demandes de parar més atenció als esmentats àmbits de la ciència, la cultura i l'educació, i la solidaritat que van expressar alguns dels guardonats i que van dirigir a Munté com a representant del Govern, la consellera va afirmar que l'executiu és proactiu i ho continuarà sent, però que li manquen eines que no sempre són les econòmiques, sinó que també poden ser polítiques.

A l'acte també hi va participar l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el conseller delegat de Prensa Ibérica, editora de Regió7, Aitor Moll; i el director del diari, Marc Marcè.

Entre el públic, destacades personalitats de la vida social, política, econòmica i cultural de les comarques centrals, que disciplinadament van ocupar els seus seients en un atapeït auditori de la Plana de l'Om.

El físic manresà Xavier Obradors va ser el primer a recollir el guardó . Va arrencar rialles del públic quan va confessar que fins ara només l'havien premiat per la seva recerca científica. «Qui m'ho havia de dir?». «Aquest premi m'enorgulleix perquè em lliga a la terra i a la gent que ha donat sentit a la meva vida», va assegurar. «Me n'he fet tips d'anar pel món i explicar que Manresa i Catalunya busquen desesperadament un futur millor. Això és ser ambaixador». Precisament el premi que lluïa entre mans.

Va aprofitar l'ocasió per reclamar més atenció per a la ciència. Va afirmar que la recerca «és una inversió de futur, no una despesa». I ja més solemnament va manifestar que «Catalunya no en pot prescindir. En cas contrari no hi haurà futur».

Esport sense pressió

Montañez, que aquesta temporada es retira del bàsquet professional, va improvisar. «Em tiro a la piscina», va afirmar. Després dels habituals agraïments pel guardó va afirmar que el que més el satisfà «és poder inspirar jugadors joves». I va afegir un consell: «que es diverteixin sense pressió».

Pep Vila, de l'empresa organitzadora d'esdeveniments esportius ProMotor, va recollir el seu guardó d'Economia i Empresa. Va recordar que es tracta d'una aventura de pràcticament 30 anys en què «ens hi hem deixat la pell».

El director de l'Hospital de Cerdanya i el seu codirector, Francesc Bonet i Francis Découcut, respectivament, van rebre el guardó Actius Socials. Bonet es va mostrar agradablement sorprès per ser distingit per dirigir un projecte «engrescador», únic a Europa i amb «voluntat europeista». Découcut va fer l'agraïment íntegrament en francès.

En Actius Socials es va lliurar una menció especial al dirigent veïnal de la Font, Josep Rueda, que ha estat més de 30 anys al capdavant de l'associació de veïns del barri. «Els barris no són totxos, sinó persones», va remarcar. Reivindicar el paper de les entitats veïnals per millorar barris i ciutats i, emocionat, va agrair el suport que rebut dels seus fills i el seu company.

Cultura, educació i solidaritat

La defensa aferrissada de la cultura i l'educació la va fer la mezzosoprano Mireia Pintó, premi Cultura. Va reivindicar un nou concepte de la cultura que la «maleïda crisi» encara ha arraconat més. «Cultura, va dir, no és l'activitat del temps lliure. És el que ens fa lliures. No és un luxe, sinó un bé preferent». Dirigint-se a Munté, va dir que només si la cultura i l'educació són fonamentals en la nova societat que es vol construir, haurà valgut la pena.

El guardonat amb el premi Comunicació, Xavi Rosiñol, implicat a fons a donar veu als refugiats, també va ser reivindicatiu, i exigent. Amb una samarreta amb el lema «Volem acollir», va qualificar de barbàrie i de vergonya el tracte que Europa ha dispensat als refugiats. Interpel·lant directament Munté, va criticar que el Govern català no hagi desencallat el Pacte Nacional d'Immigració tal com s'hi havia compromès. La seva petició, va dir, és senzillament «una vida digna per a totes les persones».

Munté li va respondre que «tenim el deure d'acollir persones davant la inacció d'Europa i la ineficàcia del govern espanyol».

Els premis Estrella i Estrellat els trien els lectors de Regió7. El primer se'l va endur El Galliner. En nom del col·lectiu, Joan Morros va comentar que el projecte del Kursal «ha estat possible gràcies a la força de la gent».

El lliurament de l'Estrellat va durar poc. Monbus va declinar la invitació a assistir a l'acte. Quan es va anunciar que no hi havia cap representant es van sentir rialles.

A l'acte es va presentar el projecte Tendències. Enguany consistirà en una col·laboració entre el compositor Manel Camp i la rapera berguedana Maria López.