Un fumador es gasta una mitjana de 1.500 euros l'any per comprar tabac. Què faríeu amb 1.500 euros?», demana el monitor a un grup de joves de segon d'ESO de l'escola La Salle de Manresa. Les respostes s'encadenen: viatjar, comprar roba, videojocs... Són alumnes que aquest dijous van visitar l'exposició itinerant «El tabac al descobert» instal·lada a l'Oficina Jove del Bages, a Manresa. La mostra és de la Diputació de Barcelona.

Durant aquests dies 12 grups d'estudiants d'entre 12 i 14 anys, l'edat en què molts d'ells s'inicien en el consum de tabac, podran veure la mostra en una visita dinamitzada que posa l'accent en evitar que comencin a fumar.

Els alumnes entren a la sala i s'asseuen envoltats d'uns plafons amb lemes cridaners com «Enganxa, i de quina manera» o «Ho espatlla tot», no només la salut. El dinamitzador els fa entrar de seguida en la temàtica. Ells es deixen, s'hi impliquen i participen activament en l'activitat.

Debaten sobre què és una droga, per què la gent comença a fumar (per una sensació de recompensa o plaer mal entès), o els motius pels quals enganxa... «Fumaràs durant anys sense haver-t'ho proposat», els adverteix. També hi ha un intents debat sobre si la sanitat pública ha d'assumir l'assistència als fumadors. Majoritàriament pensen que no.

Segons dades que l'Agència Pública de Salut de Catalunya ha anunciat aquesta mateixa setmana, l'edat d'iniciació al tabac com a hàbit diari és als 14,6 anys. Actualment el 24,7 % de la població és fumadora. Fa 5 anys aquesta xifra era del 29 %. «No hi ha hagut una caiguda abrupta però sí una tendència a la baixa», comenta Fernando Martínez, de la Unitat de Promoció de la Salut Pública de la Diputació de Barcelona. Dels 15 als 24 anys, fumen el 17,6, i dels 25 als 34, el 32 %.

L'any passat 70.000 persones van deixar de fumar, però la mostra que es pot veure a l'Oficina Jove no incideix tant a deixar de fumar sinó que els joves no comencin a fer-ho o com a mínim retardar-ho el màxim possible.

Segons la regidora de Joventut de l'Ajuntament, Anna Crespo, la voluntat és que tots els instituts de Manresa passin per la mostra itinerant. Aquesta vegada ho faran 12 grups. «És una experiència molt bona, i els professors que vénen repeteixen».

Enguany l'activitat coincideix amb la celebració de la Setmana Sense Fum.