L´edifici històric de l´Anònima de Manresa, amb 134 anys d´història, agafa alè. En ple centre històric i en desús des de fa 3 anys, l´Ajuntament hi ha fet una inversió de 30.000 euros per condicionar mínimament la nau principal del complex per poder-hi fer activitats. El juny del 2014 va passar a ser de titularitat municipal. Fins llavors era la seu de la companyia elèctrica Endesa.

Aquest cap de setmana ja s´hi durà a terme la cloenda del Festival Artístic del Barri Antic de Manresa (FABA). Anteriorment havia acollit de forma puntual alguns dels espectacle de la Fira Mediterrània.

A partir d´ara s´hi podran celebrar activitats de forma més regular. Les darreres setmanes s´hi han fet treballs de neteja, endreça, manteniment d´elements constructius i millores de la instal·lació elèctriques i d´accessibilitat.

Segons el regidor d´urbanisme de l´Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, això permetrà a la ciutat poder disposar d´un espai emblemàtic en ple centre històric. Té capacitat per a 500 persones. La inversió que s´ha fet a la nau principal, ha explicat aquest divendres, és la mínima per poder obrir portes. N´hi ha d´haver altres per, per exemple, condicionar lavabos. De moment l´edifici de les oficines ha quedat al marge d´aquesta actuació.

Per a la regidora de Cultura, Anna Crespo, la nau de l´Anònima és ideal per acollir activitats artístiqus creatives. Aquest cap de setmana hi haurà música, dues exposicions de l´associació de joiers pedra de Toc, teatre en petit format i també food trucks.

La nau principal de l´Anònima és una obra de l´arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa, un dels exponents del modernisme a Manresa. Va passar a mans municipals el 2014 quan Endesa es va traslladar a la Catalana, a la carretera que mena cap el Xup. L´entrada principal és pel carrer Llussà, i el conjunt del complex té diversos edificis.

La nau es va començar a construir a principis del 1883 i un any després va començar a produir electricitat amb carbó per a l´enllumenat públic de la ciutat i també clients. També acollia una fàbrica tèxtil per aprofitar l´energia sobrant.

A partir del 1910 es va convertir en la seu de la Companyia Anònima Manresana d´Electricitat (CAME). D´aquí se la coneix popularment com l´Anònima.

Al llarg de la seva història també ha sigut la seu de les Forces Hidroelèctriques del Segre, Fecsa, Fecsa-Enher i finalment Endesa a la Catalunya central. Hi havia les oficines comercials de la companyia, però també les brigades, magatzems, laboratoris, i tallers elèctrics, mecànics i de fusteria.

Fa dos anys l´Ajuntament va obrir les portes de l´edifici en el marc del cicle Visites a la Manresa Desconeguda.