El probiòtic manresà contra la tuberculosi creat pel científic manresà Pere-Joan Cardona ha rebut la patent als Estats Units, la Unió Europea i el Japó. També l'ha sol·licitada a l'Índia, Filipines, Tailàndia i Vietnam. En aquests últims casos s'espera una resposta després de l'estiu.

Cardona va crear el 2013 l'empresa Manremyc, juntament amb altres emprenedors, amb l'objectiu de comercialitzar el probiòtic per prevenir i disminuir el risc de la malaltia infecciosa. Ara ha aconseguit la patent del producte als esmentats països i organitzacions. Això li atorga uns drets exclusius i el reconeixement de la propietat industrial i intel·lectual.

El probiòtic, anomenat Nyaditum resae, genera una resposta immune contra la tuberculosi i evita la reacció inflamatòria. El microbacteri que l'investigador va utilitzar per crear el producte el va recollir el mateix Cardona a la llera del Cardener al seu pas per Manresa.

L'any passat Manremyc va ser la primera empresa de tot l'estat espanyol que va rebre el certificat BCorp en l'àmbit de la salut. La certificació garanteix la sostenibilitat organitzativa i permet complir de forma voluntària elevats estàndards socials i ambientals, així com compromisos de transparència i responsabilitat corporativa.

Cardona, que dirigeix la Unitat de Tuberculosi de l'Institut Germans Trias, ha aconseguit aliances amb diverses empreses farmacèutiques per comercialitzar el producte a diversos països del món. La seva voluntat és que estigui a l'abast de més de 5 milions de persones. És en forma de càpsules, actua com a suplement alimentari i és un producte de baix cost.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, el 2015 es van detectar 10,4 milions de casos, entre els quals un milió de nens. La malaltia va causar 1,8 milions de morts, més que la sida i la malària.