Enginyer de professió, exalcalde, exdelegat... però fins a principi del 2016 no tenia una experiència directa en la gestió de cossos d'emergències. Per què va decidir acceptar el càrrec?

Bombers és un cos multidisciplinari, i inclou també el tema de la formació, i aquí l'enginyeria hi encaixa perfectament. No tant amb la intervenció directa, que fan més els operatius, però sí amb la formació tècnica. I ho vaig acceptar perquè, per a mi, era un repte.

Com valora aquest primer any en el càrrec?

Hi havia molts reptes, i un d'ells és el d'actualització i modernització dels Bombers. El setembre vam aprovar un pla estratègic de forta inversió per al cos, a curt, mitjà i llarg termini. Inversió en recursos humans, infraestructures, vehicles, material, vestuari...

El pla ha permès apaivagar les reivindicaicons laborals dels bombers, que havien estat molt combatius els darrers anys?

Ha permès marcar un horitzó. Sabem com i quan podrem fer les inversions necessàries. Ha permès tenir 153 bombers nous a l'escola, que començaran a fer pràctiques a final de juny. I, en els pressupostos del 2017, s'aprova una convocatòria de 150 bombers més. I això dóna oxigen pel que fa a recursos humans. El pla és un compromís que fa el Govern des d'ara fins al 2022, amb inversions de més de 200 milions d'euros.

És agraït poder ocupar aquest càrrec en un context econòmic com l'actual, que permet al Govenr fer aquestes inversions?

El context econòmic continua sent difícil, però hi ha una mica més d'aire i des de la direcció política s'ha pogut tenir aquest compromís, atesa la necessitat de modernització que tenia el cos.

Parlava del vestuari dels bombers. Per què s'ha passat del color bordeus al mostassa?

Una raó és pel cost del material, perquè el mostassa és el color bàsic del teixit. Arreu del món hi ha molts bombers amb el color mostassa. L'altra raó és perquè la brutícia es veu més ràpid, i així la neteja i manteniment són constants.

S'ha renovat més material?

Aquest estiu esperem rebre 32 vehicles 4x4 nous. També tindrem deu equips més d'excarceració i ja se n'estan comprant 25 més.

El pla preveu construir una nova seu per a la Regió d'Emergències de la Catalunya Central, per substituir els actuals mòduls prefabricats de Manresa.

Sí, ara s'està posant fil a l'agulla per mirar la millor ubicació possible, i s'està parlant amb l'Ajuntament de Manresa i també amb ajuntaments dels voltants. L'objectiu és que el 2022 estigui fet.

Els parcs de Solsona

Tots dos són dins del pressupost. En el de Moià podrem executar les obres l'any vinent. El de Solsona va un pèl més endarrerit, però les obres es podran licitar el 2018. També es preveuen actuacions importants al parc de Cardona.

El seu predecessor en el càrrec, Ramon Parés, va proposar centralitzar a Bellaterra les sales territorials de control dels Bombers, amb la qual cosa la Regió Centre perdria la sala de control que té a la seu de Manresa. Continua vigent aquesta idea?

Continua a sobre de la taula. És un projecte que va lligat amb el decret sobre la distribució de les guàrdies. En un període de dos anys, s'ha de definir quin és el model d'operativa que hi pugui haver. A sobre de la taula, hi ha gent favorable a la centralització i gent favorable a mantenir la territorialització. Obrirem un debat per dir quina és la direcció clara, posarem sobre la taula els pros i contres.

I vostè quin model prefereix?

Jo crec que el coneixement del territori per part d'aquestes sales territorialitzades és un valor molt important a tenir en compte.

Aleshores, la seva opinió, que va en contra de la centralització, serà tinguda en compte de forma destacada, com a director dels Bombers que és?

Sí, però també hi ha opinions operatives que recomanen el contrari. Són debats que s'han d'anar treballant. Hi ha coses que generen molt consens, i n'hi ha d'altres que causen diferents opinions.

En tot cas, si al final la sala de Manresa es traslladés a Bellaterra... no seria culpa seva?

Bé, jo, com a director dels Bombers, haig d'assumir la responsabiltiat que em toca. Si, al final, la direcció general acaba decidint centralitzar, o territorialitzar, jo, com a director, participaré en la decisió que hi pugui haver.