Acció contundent i poques explicacions, aquest ha estat el modus operandi de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, a l'hora de vetar la contractació de l'exnúmero 2 del govern manresà, Mireia Estefanell, com a càrrec de confiança.

Si l'alcalde convergent Valentí Junyent la va fer fora del govern perquè li havia perdut la confiança pel cas de les gravacions d'amagatotis al diputat David Bonveí al restaurant El Vermell, la presidenta de la Diputació i del Consell Nacional del PDeCAT no ha estat per la tasca de recol·locar-la amb una contractació a dit decidida per ERC, però que ella necessàriament havia de beneir signant el decret de nomenament.

Una decisió que suposa un nou cop de força convergent respecte dels seus socis republicans, que s'han embeinat la proposta de fitxatge d'Estefanell com a assessora tècnica del departament de Comerç de la Diputació. Dilluns al vespre, el grup d'ERC a la Diputació donava a conèixer públicament la contractació amb una informació publicada a la web de la Diputació i un tuit posterior que l'anunciava.

Ahir al matí, després que Conesa respongués amb un altre tuit que desmentia «rotundament» l'anunci fet pels republicans, la informació sobre la incorporació de la presidenta del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Manresa desapareixia del mapa.

Mercè Conesa s'havia assabentat de la incorporació que ella hauria hagut de rubricar no per una reunió de govern o una conversa entre partits, sinó per un tuit i amb un tuit va desmuntar la jugada republicana.

Segons ha pogut saber aquest diari, la carta dels republicans sol·licitant el nomenament havia estat entrada formalment per registre, però la presidenta de la Diputació no havia arribat encara a tenir sobre la taula el nomenament per signar. I els republicans ja ho donaven per fet. Aquí va ser quan es va plantar fent servir, igual que els republicans, les xarxes socials, però amb la diferència que quan hi ha confrontació pública generalment la guanya qui té el poder real.

A la direcció de comunicació de la Diputació de Barcelona no li constava ahir a la tarda que hi hagués cap voluntat que Conesa reconsiderés la seva posició i negaven l'existència de cap procés de contactes per reconduir-la.

La direcció de comunicació de la Diputació va voler subratllar que el càrrec per al qual ERC proposava Estefanell no era d'assessora política dintre del grup d'Esquerra sinó que tenia implicació dins una àrea de govern com és Comerç.

I la contractació d'Estefanell com a membre del personal que forma part de l'àmbit de govern de la Diputació és una proposta que el PDeCAT «no pot acceptar».

Esquerra va tirar pel dret, però els efectes col·laterals de les gravacions d'amagatotis al número 2 del PDeCAT David Bonvehí -que primer va anunciar que portaria el cas a la Fiscalia i després se'n va desdir- encara cuegen. Queda la incògnita sobre què hauria destapat una investigació judicial.