La Conferència General de Política Universitària del ministeri d'Educació del govern espanyol va donar ahir el llum verd definitiu a la facultat de Medicina de la UVic-UCC. Es tracta del darrer tràmit que calia superar un cop el Consell Interuniversitari de Catalunya va aprovar els nous estudis l'octubre de l'any passat.

Des de llavors s'han anat complint tots els passos per fer realitat el projecte. Un dels darrers va ser la designació del degà, càrrec que el gener va assumir el doctor en Medicina Ramon Pujol. També el del director general de la fundació que gestionarà la facultat, Joan Guanyabens.

Més recentment la Fundació Sociosanitària de Manresa s'ha convertit en hospital universitari en el marc dels nous estudis, i la Fundació Althaia de Manresa ha entrat a formar part del patronat de la facultat.

El grau oferirirà plaça a 90 alumnes, que és el que havia sol·licitat cop a mínim la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Es repartiran en dos grups. Durant els dos primers cursos el grau s'impartirà al Campus UVic mentre que la simulació es durà a terme al de Manresa, a la Clínica Universitària. A partir del tercer curs també s'impartiran classes a la capital del Bages, simultàniament amb Vic.

Segons la UVic-UCC, els dos objectius primordials de la facultat són la formació de metges i metgesses des d'un enfocament generalista i la innovació docent basats en la resolució de casos clínics. Les classes es faran en català, castellà i anglès. El projecte el lidera la federació universitària integrada per la Fundació Balmes de Vic i la Fundació Universitària del Bages de Manresa.

La demanda d'alumnes que volen estudiar medicina a Catalunya és actualment cinc vegades superior a l'oferta.

A més a més, segons un informe del Col·legi de Metges de Barcelona, els pròxims 10 anys és previst que es jubilin 6.000 facultatius del total de 33.000 que hi ha a hores d'ara.

243 llocs de treball

Segons el primer tinent d'alcalde de Vic, Josep Arimany, i president de la Fundació d'Estudis Superiors de Ciències de la Salut, de qui dependrà la nova facultat, els estudis comportaran la creació de 243 llocs de treball qualificat i generarà un volum de negoci d'uns 22 milions d'euros anuals. Es calcula que el PIB d'Osona i el Bages augmentarà el 0,26 %.

Els estudis són privats i tenen la voluntat de captar estudiants internacionals. Costaran a l'entorn de 12.000 euros l'any. Disposarà d'un programa de beques.