L'edifici històric de l'Anònima de Manresa, amb 134 anys d'història, agafa alè. En ple centre històric i en desús des de fa 3 anys, l'Ajuntament hi ha fet una inversió de 30.000 euros per condicionar mínimament la nau principal del complex per poder-hi fer activitats. Des del 2014 és de propietat municipal.

Aquest cap de setmana ja s'hi durà a terme la cloenda del FABA, el Festival Artístic del Barri Antic de Manresa (vegeu Regió7 de divendres). Anteriorment havia acollit de manera puntual alguns dels espectacle de la Fira Mediterrània.

A partir d'ara s'hi podran celebrar activitats de manera regular. Amb els 30.000 euros s'han fet treballs de neteja, endreça, manteniment d'elements constructius, millores de la instal·lació elèctriques i de seguretat, uns accessos adaptats i s'ha cobert amb una tarima de fusta el fossar del moll de càrrega.

Segons el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, això permetrà a la ciutat poder disposar d'un espai emblemàtic en ple centre històric. Té capacitat per a 500 persones. La inversió que s'ha fet a la nau principal és la mínima per poder obrir portes. N'hi haurà d'haver altres, per exemple, per condicionar lavabos, actualment n'hi ha de mòbils, o tenir més potència d'electricitat. De moment l'edifici de les oficines que hi ha enganxat a la nau principal queda al marge d'aquesta actuació.

Pla d'usos

L'Ajuntament de Manresa disposava d'una partida per fer un pla d'usos de l'edifici, va explicar ahir Aloy però «ens va semblar que amb quatre intervencions la nau podria recuperar vida més ràpidament». S'ha prioritzat aquesta intervenció abans que un pla d'usos que no deixa de ser un document tècnic, ha dit.

Per a la regidora de Cultura, Anna Crespo, la nau de l'Anònima és ideal per acollir activitats creatives en el sentit més ampli. Aquest cap de setmana hi haurà música, dues exposicions de l'associació de joiers Pedra de Toc, teatre en petit format i també food trucks.

Per a Crespo, però, «voldríem anar més enllà. Aquí ara tenim una mena d'embelat sòlid que permet rodar videoclips, fer anuncis, petites estades, un concert, exposicions o xerrades. És un espai molt versàtil» que es posa a disposició de la ciutat i de les entitats. «Tothom qui en tingui prou amb el que hi ha ara aquí té a la seva disposició un espai singular» que segons la regidora «jo entroncaria amb l'espai Memòria del Museu i que té un punt decadent molt adequat per fer moltes coses».

El complex de l'Anònima comprèn quatre espais. La nau principal, una de més petita, l'edifici de les oficines que té tres plantes i golfes, i un soterrani. El comissionat per al Centre Històric, Adam Majó, considera que de moment no hi ha un projecte sòlid per omplir tot l'edifici i «el que ens plantegem és anar-lo posant al dia a trossos. Hem començat per la nau principal, però ara continuarem buscant recursos i usos per a la resta de l'edifici».