L´edifici modernista de la Torre Lluvià de Manresa, en plena Anella Verda, obrirà tots els diumenges i els dies festius al matí per fer difusió de la seva arquitectura modernista i de l´entorn natural que l´envolta.

Adquirida per l´Ajuntament el 2012 quan estava en estat ruïnos, va ser rehabilitada amb l´ajut de la Diputació de Barcelona i fons europeus. Les obres van acabar el 2015, i des de llavors no ha tingut cap ús concret.

Ara es vol posar remei a aquesta situació i l´Ajuntament ha encarregat a l´Oficina de Turisme dinamitzar l´equipament. Estarà oberta tots els diumenges i els dies festius de 10 del matí a 2 del migdia a partir del pròxim diumenge. L´entrada serà gratuïta. Actualment hi ha el centre d´interpretació de l´Anella Verda, una exposició de productes locals i una breu explicació del modernisme a Manresa. A les 11 del migdia hi haurà una visita guiada per la casa durant la qual també s´explicarà la intervenció que s´hi ha fet per rehabilitar-la.

Aquest dimecres en la presentació de la iniciativa el regidor de Turisme de l´Ajuntament, Joan Calmet, ha assegurat que «aquesta dinamització ha costat una mica d´arribar. Ara ho veiem clar i engeguem convençuts que és un element patrimonial de primer ordre, a part dels elements naturals del seu entorn. Pensem que pot tenir un bon retorn en forma de visites».

La Torre Lluvià és una construcció modernista de l´any 1896, obra de l´arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa. Des que es va rehabilitar s´hi han fet visites guiades, dues jornades de portes obertes i activitats a peticions d´escoles, instituts i entitats, en les quals hi han participat 1.850 persones.

Amb l´entrada en escena de la Torre Lluvià, Manresa s´ha proposat promoure el turisme de natura, segons el regidor d´Entorn Natural , Pol Huguet. Considera que obrir-la és un pas endavant per aconseguir aquest objectiu. Es complementarà amb altres accions com la publicació d´un mapa d´itineraris de natura a l´entorn e la ciutat i reforçar-ne la senyalització.

Es vol posar Manresa al mapa «com a destí turístic de la natura per a totes aquelles persones a qui els hi agrada el senderisme i volen conèixer entorns naturals i punts d´interès ecològic». L´Ajuntament també prepara excursions guiades que s´ajustaran a la demanda de qui ho sol·liciti, i tallers de natura.

Huguet ha destacat que la Torre Lluvià se suma als equipaments educatius i de sensibilització mediambiental que ja hi ha a Manresa com el Centre de l´Aigua de Can Font, el Centre d´Interpretació de la Sèquia a l´Agulla o la Casa de la Culla. «Es va configurant un conjunt d´eines que entenem que tenen prou rellevància per descobrir la ciutat i el seu entorn.