El president del grup municipal del PSC, Felip González, ha fet públic que l'Ajuntament de Manresa ha hagut de declarar desert el concurs públic per a la instal·lació d'un ascensor entre el carrer de Santa Llúcia i la plaça Major; «una obra que el mateix equip de govern considerava urgent d'executar per poder-la tenir enllestida abans de l'inici de la reforma de la Baixada dels Drets i oferir, així, una alternativa de connexió per a vianants entre el sector Escodines i la resta del Centre Històric».

Segons ha explicat González, El termini de presentació d'empreses candidates va acabar el 16 de maig però l'obra no va resultar prou atractiva per a cap empresa tot i estar pressupostada en 125.000 euros.

"Aquesta és una obra que en algun moment se'ns va dir que es volia tenir a punt per a la Festa Major de finals d'agost i que, ara, molt probablement no pugui estar a punt fins a prop de les festes de Nadal", afirma Felip González.

Degut a això, la junta de govern del passat 23 de maig va procedir a declarar desert el concurs per poder iniciar ràpidament un nou procediment d'adjudicació.

I això es va aprovar amb caràcter d'urgència amb un dictamen sobrevingut fora de l'ordre del dia de la Junta perquè, segons que es va argumentar, es vol iniciar un procediment negociat per minimitzar al màxim el que la regidoria d'urbanisme va qualificar de «notable endarreriment del calendari d'execució de l'obra».

Endarreriment de l'obra

El Grup Municipal del PSC espera que «aquest endarreriment del calendari d'execució no impliqui, per correspondència, un endarreriment també en les obres de la Baixada dels Drets, donat que en el seu moment se'ns va dir que abans d'actuar als Drets es volia disposar de l'ascensor de la plaça Major i també del que s'està construint junt amb les obres d'ampliació de la Residència de Sant Andreu».

Segons el president del grup socialista, Felip González, «tot i que no és el mètode preferible de contractació, el procediment negociat és legal i molt emprat per l'Ajuntament en aquests casos perquè permet accelerar els tràmit de l'adjudicació fallida en concurs obert». «I accelerar aquest tràmit és important en aquest cas» -prossegueix González- «perquè s'ha de poder coordinar la instal·lació d'aquest ascensor amb el desenvolupament de la resta d'obres al sector, sobretot les de la Baixada dels Drets i les que dijous es van explicar als veïns i veïnes de construcció del nous accessos al Museu Comarcal».

El Grup Municipal del PSC confia en què "la concatenació d'obres, encara serà possible; tot i que caldrà analitzar bé quines són les raons per les quals cap empresa hauria volgut optar a l'obra; i si amb el procediment negociat es podran mantenir els terminis d'execució de dos mesos i el pressupost de 125.000 euros inicialment previstos en el concurs obert que ha resultat fallit".

Salvar el desnivell

Escales mecàniques a la Baixada dels Drets, rampes mecàniques, combinació de rampes i ascensor i ascensors ubicats a l'entorn de la Via de Sant Ignasi. Aquestes eren les quatre opcions que, segons l'Ajuntament, hi havia sobre la taula per salvar el desnivell dels Drets i millorar la connexió entre les Escodines, el Barri Antic i el Vic-Remei.

Afirma que després de parlar-ne amb associacions de veïns i d'entitats de persones amb mobilitat reduïda, els ascensors públics han semblat el més adequat. Segons l'Ajuntament, escales i rampes no es poden considerar un itinerari accessible, i un ascensor als Drets no és viable ni econòmicament ni tècnicament. També argumenta que té un cost econòmic desmesurat. Assegura que en el cas de les rampes el cost superaria el pressupost disponible per urbanitzar tot el carrer, que és de gairebé 600.000 euros. A més a més caldria sumar-hi el manteniment.

Per tant hi haurà dos ascensors. Un per salvar el desnivell entre els carrers Remei de Baix i Remei de Dalt i que estarà integrat a la residència de Sant Andreu, que s'està ampliant. L'altre permetrà anar del carrer de Santa Llúcia a la plaça Major.

Mobilitat general

Per a l'Ajuntament, és la millor opció per a la persones amb mobilitat reduïda, tot i que el plantejament de les Escodines no només era resoldre aquesta problemàtica sinó també millorar la mobilitat general de la gent entre el barri i la resta de la ciutat, i a l'inrevés.

La instal·lació dels ascensors es complementa amb la urbanització de la Baixada dels Drets, que serà un pendent continu per resoldre el desnivell, sobretot al tram superior.

Les obres a l'entorn de la plaça de Sant Ignasi i l'edifici del Museu Comarcal tenen un pressupost de 3,6 milions. D'aquests, 2,7 són de Criteria CaixaHolding, dels quals s'ha de descomptar l'enderroc de Sala Ciutat, i la resta els aporten la Generalitat de Catalunya, amb mig milió, i l'Ajuntament.

Primer, el museu

Les primeres obres se centren a l'edifici de l'antic col·legi de Sant Ignasi, l'actual museu, per racionalitzar els seus usos. Actualment acull el museu, l'Arxiu Municipal i el centre d'acollida de pelegrins del camí ignasià. També s'adaptarà al nou paisatge sorgit de l'enderroc de la Sala Ciutat. Després serà el moment d'urbanitzar l'entorn de la plaça de Sant Ignasi, Drets inclosos.