El curs 2016-2017 deixa una bona anyada de matemàtics al Bages i al Moianès. Una trentena d'alumnes s'han situat entre el 7 % dels millors de Catalunya a les proves Cangur de matemàtiques que es van fer a la Universitat Politècnica de Manresa (vegeu Regió7 del 17 de març). Hi van participar 500 estudiants de 4t d'ESO, i 1r i 2n de batxillerat de pràcticament tots els instituts de la comarca. Les proves Cangur pretenen estimular i motivar l'aprenentatge de les matemàtiques.

Amb una solemnitat desenfadada, dijous al vespre es va celebrar a la mateixa Politècnica de Manresa un acte de reconeixement als 15 alumnes que van obtenir els millors resultats de cada curs. Entre ells l'estudiant de 4t d'ESO de l'institut Lacetània de Manresa Sergi Soler Arrufat, que va quedar el 13è entre 9.653 alumnes de la seva categoria. Aquesta setmana també ha rebut un premi d'àmbit català.

Com en les grans ocasions, les cadires de les primeres fileres estaven reservades amb el nom dels joves estudiants. Més enrere els familiars i també alguns dels seus professors i de la Politècnica. Entre el públic hi havia el fundador a Catalunya de les proves Cangur, Toni Gomà. Va explicar a aquest diari que les proves Cangur «animen a veure que en matemàtiques no tot són exercicis repetitius, sinó que hi pot haver creativitat». Va prendre nota de l'acte per exportar-lo a altres on es fan les proves.

La directora de la Politècnica a Manresa, Rosa Argelaguet, va assegurar que és important que el Bages hi hagi bons matemàtics, puntal d'estudis com l'enginyeria. «En aquest cas no es tracta de competir, sinó de mostrar el saber i que cadascú vegi fins on pot arribar», va continuar dient.

Com no podia ser de cap altra manera es va parlar de matemàtiques. L'encarregat de fer-ho va ser el catedràtic de la UPC Josep Freixas. Va començar amb un consell als pares: «teniu molta sort que els vostres fills siguin aquí. Si aquests dies us demanen alguna contraprestació, s'ho mereixen».

Dit això i després de deixar clar que les matemàtiques són sobretot rigor, va posar exemples de la seva presència en la vida quotidiana: a l'hora de dividir un pastís, per calcular herències que s'han de repartir diferents persones, en unes eleccions i fins i tot a l'hora de fer trasplantaments de ronyó es fan servir algoritmes matemàtics, va dir Freixas.

Entre els alumnes que van rebre el reconeixement n'hi ha 8 de l'institut Pius Font i Quer, 6 del Lacetània, 5 de La Salle de Manresa, 4 de l'institut Moianès, del Castellet de Sant Vicenç, i del d'Auro de Santpedor; 3 del Mig Món de Súria; 2 de Cal Gravat, del Llobregat de Sallent i de la Joviat, i la resta del la Fedac de Manresa, el Gerbert d'Aurillac de Sant Fruitós i del Lluís de Peguera de Manresa. Arreu de Catalunya hi van prendre part més de 100.000 estudiants.