"Coneguem les caputxines de Manresa" és l'enunciat del taller-col·loqui que tindrà lloc aquest dijous, 8 de juny, a les 7 de la tarda, al monestir Sant Carles Borromeu, conegut com el convent de les caputxines, al carrer de Talamanca. L'organitza la Plataforma 379, creada recentment amb l'objectiu d'acostar el convent, i les quatre germanes que hi viuen actualment, a la ciutadania.

El naixement de la plataforma, formada per un conjunt d'entitats i de persones a títol personal que, d'alguna manera o altra, han tingut relació amb les caputxines, el va motivar l'afer entre les germanes i el bisbe de Vic i el Vaticà, pel qual el darrer va declarar nul l'acord de les monges amb la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM), que havia d'assegurar el benestar de les germanes, que ja són molt grans. A canvi, aquestes cedien el convent a la fundació per fer-hi una residència d'avis amb dependència. El bisbat va materialitzar la decisió del Vaticà de declarar nul l'acord. En concret, el bisbe Romà Casanova es va encarregar de fer fora del convent qualsevol persona aliena a la comunitat i se'n va erigir l'únic responsable seguint un nomenament fet des de Roma que el convertia en Comissionari Pontifici.

L'acte d'aquest dijous l'organitza el Centre d'Estudis del Bages, que forma part de la Plataforma 379. El moderarà Lluïsa Font Garcia i es dividirà en dues parts. En la primera, s'explicarà als assistents què és la Plataforma 379, a càrrec del seu coordinador, Ramon Payàs, i es farà una cronologia dels fets des del juliol del 2016 fins a l'actualitat que han convertit el convent manresà en protagonista d'un llarg estira i arronsa amb Roma i el bisbat.

En la segona part, es parlarà de les aportacions de les caputxines a la ciutat de Manresa, amb el testimoni i les vivències explicades per les quatre monges que viuen al convent: Victòria Mayas, Teresa Caballero, Aïna Mateu i Pilar Lumbreras.