L´Ajuntament de Manresa han iniciat avui els treballs de conservació-restauració del portal barroc d´entrada de l´antic Col·legi de Sant Ignasi. L´actuació, que té una durada aproximada de dos mesos i un pressupost de 34.190,24 euros, estan adreçat a consolidar els elements existents en el portal. En cap cas, no es reconstrueixen els elements de pedra malmesos ja que se seguiran els criteris fixats perla Comissióde Patrimoni dela Generalitatper a la intervenció d´aquest element de l´edifici.

En aquests moments, l´estat de conservació de la portalada de pedra és "molt dolent", segons la valoració de l´informe tècnic, si es té en compte la desaparició de gran part dels relleus escultòrics de tota la part superior, incloses les cornises i motllures decoratives. També hi ha pèrdua de matèria a causa de la caiguda directa de l´aigua des de la teulada de l´edifici, així com d´altres ocasionades per manipulació o possible impacte durant la GuerraCivil i per patologies a causa del pas de temps i la contaminació.

La porta de fusta també presenta deficiències en l´estat de conservació a causa de les inclemències meteorològiques i altres alteracions provocades per manipulació o vandalisme. En el cas dels elements metàl·lics, hi diferents estats de conservació, alguns dels quals requereixen també una intervenció.

Els treballs de conservació del portal de pedra aniran adreçats a intervenir en les patologies presents i aturar els diversos mecanismes d´alteració i consistiran a fer un tractament de l´atac biològic, eliminació d´elements estranys, dessalació, consolidació del suport, neteja i restauració conservativa d´elements escultòrics, entre d´altres accions.

Així mateix, es faran treballs de neteja i tractament antixil·lòfag per evitar pèrdues de matèria i porositat de la porta de fusta i tractament dels elements metàl·lics, eliminant oxidacions del ferro i per prevenir-ne la corrosió.