Les germanes Victòria, Teresa, Aina i Pilar, les quatre caputxines que queden al convent del carrer de Talamanca de Manresa, no es pensen rendir. Continuen pensant que els assisteix la raó en la seva voluntat de cedir el convent a la ciutat a través de la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) perquè, quan elles ja no hi siguin, quedi per a Manresa. Tant és el seu convenciment que han de continuar lluitant, que l´abril passat van enviar una carta al Sant Pare per explicar-li la seva situació, buscant un desllorigador que, per ara, no arriba.

Dijous al vespre, l´església del convent ha acollit un acte organitzat pel Centre d´Estudis del Bages, i aixoplugat sota la Plataforma 379, que ha portat mig centenar de persones a l´església del monestir de Sant Carles Borromeu, més conegut com el convent de les caputxines, al carrer de Talamanca. És en el decurs d´aquest acte, que ha durat hora i mitja, que la germana Teresa Caballero, la darrera superiora que ha tingut el convent, ha explicat que, l´abril passat, van enviar una carta certificada al Sant Pare i que la mateixa carta la hi van fer arribar a través d´algú de confiança per tal que la hi donés en mà. De moment, sense resposta.

Durant l´acte, el coordinador de la Plataforma 379, Ramon Payàs, n´ha detallat l´objectiu, les activitats celebrades fins ara i les que ja té previstes les properes setmanes i mesos aquesta agrupació d´entitats i de persones a títol individual creada recentment per fer costat a les monges i, alhora, per reivindicar-les a elles i al convent i el seu estret lligam amb la ciutat durant segles. Seguidament, en una vetllada que s´ha encarregat de conduir Lluïsa Font, s´ha repassat la cronologia dels fets quant a l´intent de cessió del convent per part de les monges a la FSSM que, a canvi, hi hauria fet una residència per a avis dependents i hagués tingut cura de les germanes, que ja són molt grans, fins al final dels seus dies. Avui només hi havia tres germanes perquè a una d´elles, Pilar Lumbreras, la van haver d´ingressar fa uns dies.

La cessió no es va poder fer efectiva perquè l´acord entre les caputxines i la FSSM va ser declarat nul pel Vaticà, que, alhora, va decidir nomenar el bisbe de Vic, Romà Casanova, comissionari pontifici del convent.

Preguntes i molt debat

Acabada l´exposició de la cronologia, hi ha hagut moltes preguntes i molt debat entre els assistents, la qual cosa ha servit per demostrar que el tema continua ben viu i que, malgrat la poca predisposició del Vaticà i del bisbat perquè es faci la voluntat de la propietària del convent, que és la comunitat que hi viu, les quatre monges tenen a favor seu una ciutadania totalment predisposada a fer-los costat.

Una segona part ha servit per presentar una per una les tres germanes presents, que han parlat d´aspectes com la litúrgia, el torn que hi ha a l´entrada i que servia per garantir la clausura i el funcionament de la comunitat a l´hora de prendre decisions. Un cop acabades les explicacions i les preguntes, la vetllada encara ha continuat una estona amb els assistents a peu dret inercanviant les seves impressions amb les monges, que s´han mostrat molt agraïdes amb l´escalf que estan rebent de la ciutat.